Obrenovac, 21.05.2019

22.000 LJUDI SKAČE OD SREĆE


Izvor: Espreso.rs/Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2018.
Ukoliko imate problem sa kreditom u ŠVAJCARCIMA ne raskidajte ugovor! OVO JE REŠENJE

Foto:Espreso.rs
Odluka Vrhovnog kasacionog suda (VKS) da ukine pravosnažnu presudu kojom je zbog promenjenih okolnosti 2016. bio raskinut ugovor između jedne banke i korisnika stambenog kredita od 145.000 švajcarskih franaka i da slučaj vrati na početak prvostepenom Višem sudu u Novom Sadu na ponovno suđenje šalje poruku građanima zaduženim u švajcarskoj valuti da treba da se sudovima obraćaju radi ništavosti indeksacije u švajcarcima, a ne radi raskida ugovora, kaže za Kurir advokat Jelena Pavlović iz Udruženja CHF Srbija.

Iako na prvi pogled izgleda da je banka u ovom slučaju pobedila klijenta, Pavlovićeva kaže da je presuda VKS dobra za zadužene građane jer pokazuje da se i Srbija kreće stopama ostalih 13 zemalja u Evropi koje su već stavile van snage indeksaciju u švajcarskim francima. Ona objašnjava da je VKS dao nalog da se u ponovljenom postupku utvrdi da li je kod korisnika kredita povređeno pravo na informisanje, a što je i praksa u pomenutih 13 zemalja.

- Jasno da i VKS posle dužeg vremena ide u identičnom smeru. Nadamo se da će konačno biti kraj agonije i da će se u narednih nekoliko godina normalizovati odnos banaka i korisnika bankarskih usluga. Ova presuda ne znači da će klijent izgubiti spor jer sud po službenoj dužnosti mora da pazi na ništavost, a to znači da će se kredit vratiti u dinarski iznos koji je klijent dobio od banke bez bilo kakvog obračuna u švajcarcima - objašnjava Pavlovićeva.

Podsetimo, VKS je tokom revizije ovog slučaja utvrdio da su Viši i Apelacioni sud u Novom Sadu propustili da utvrde da li su korisnici kredita nakon enormnog skoka švajcarskog franka tražili konverziju glavnice kredita u evre i naložio da Viši sud u Novom Sadu u ponovljenom postupku utvrdi da li je tužena banka dostavila korisnicma kredita ponudu za zaključenje aneksa ugovora o kreditu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE