Obrenovac, 04.07.2020

ALARMANTNO!


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2017.
Srbija deponija starih lekova!

Foto:Shutterstock
“Situacija se otela kontroli! Lekova, uključujući i citostatike, ima svuda - po kontejnerima i u kanalizacijama”, upozorava Dragutin Rajevac

Verovali ili ne, sasvim je moguće da u vodi pijemo rastvorene citostatike i jedemo voće i povrće “obogaćeno” antibioticima! Jer Srbija polako postaje deponija opasnih lekova kojima je istekao rok, a koje bacamo u knalizaciju i kontejenere, a oni potom završavaju u vodama i zemljištu.

Statistika kaže da se u Srbiji godišnje skupi oko 50.000 tona farmaceutskog otpada, a da svako četvoročlano domaćinstvo u ovom času ima 500 grama lekova kojima je istekao rok. Kako je objavljeno, istraživanje studenata “Politehnike” od pre dve godine, pokazalo je da 77,3 odsto stanovništva lekove baca u kanalizaciju ili smeće, dok 15,2 odsto njih čuva ih kod kuće. Da su opasni lekovi na svakom koraku govori i situacija koju je imao jedan srpski apotekar.

- E, brate, koliko daš za ove - pitao je farmaceuta u apoteci skupljač sekundarnih sirovina pokazujući mu tri ampule. Ispostavilo se da je u pitanju citostatik, lek za lečenje raka, koji spada u opasne otrove. Ovaj istiniti događaj samo govori da se u Srbiji ne primenjuje Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom, usvojen pre sedam godina, a koji striktno određuje da su apoteke dužne da prikupljaju od građana lekove kojima je istekao rok i same finasiraju njihovo neškodljivo uklanjanje. Naravno, kako apotekari ističu, oni za to nemaju novca jer su ugovori sa firmama koje se time bave basnoslovno skupi.

Dragutin Rajevac, predsednik Udruženja privatnih apotekara, kaže za “Alo!” da se situacija otela kontroli, da lekova, uključujući i citostatike, ima svuda - po kontejnerima, u kanalizacijama.

- Oni dospevaju u vode, koje se potom prečišćavaju i mi ih onda pijemo. Pitanje je da li se sve prečisti. U Srbiji imamo naviku da gomilamo lekove za nedajbože, a mnogim hroničnim bolesnicima se menja terpija i oni ne znaju šta će sa starom. Nerešena je situacija u vezi sa prikupljanjem lekova kojima je istekao rok u apotekama, jer one prvo moraju da sklope ugovore sa firmama, koje odnose te lekove. Godišnji ugovori su skupi, a većina apoteka ne može da predvidi koliko će kilograma takvih lekove da sakupi godišnje. Država definitivno mora da reaguje što pre i preuzme na tri do pet godina taj posao, kako bismo očuvali životn sredinu - navodi naš sagovornik i objašnjava da, kada se lek baci u kanalizaciju, on odlazi u vodu, koja isparava zajedno noseći čestice lekova u vazduh i atmosferu. One se potom mogu naći svuda oko nas.

- Sa druge strane, lekovi kojima je istekao rok, a bačeni su u smeće završavaju na deponijama, odlaze u zemljište, a dešava se da ih skupljači sekundarnih sirovina vraćaju na pijace. Sve je to nezamisliva opasnost za građane, biljke i životinje, kao i celokupnu životnu sredinu - kaže Rajevac.

Puzović: Ne bacajte lekove u kanalizaciju!

Goran Puzović, direktor JVP “Srbijavode”, apelovao je na građane da ne bacaju lekove kojima je istekao rok u kanalizaciju i smeće jer na taj način zagađuju vode i životnu sredinu. - To može da bude veoma opasno! Odlažite lekove na adekvatan način i predajte ih službama koje su nadležne za njihovo prikupljanje i uništavanje. Tako ćemo čuvati životnu sredinu i vode. Ovaj vek proglašen je vekom vode i sva strateška kretanja u svetu vezana za to. Voda je resurs koji nije neiscrpan i velika je opasnost od zagađenja - rekao je Puzović

Šta kaže Pravilnik?

Pravilnik o upravljanju medicinskim otpadom propisuje da neupotrebljene lekove građani vraćaju apotekama koje su dužne da ih preuzimaju. U poslovnom prostoru apoteke obezbeđuju sprostor za kontejner za besplatno sakupljanje takvih lekova koji moraju da budu u originalnom pakovanju.

Kontejner trebalo bi da bude postavljen na vidnoo mesto i označen u skladu sa ovim pravilnikom.

U apoteci koja preuzima neupotrebljive lekove od građana, na vidnom mestu trebalo bi da bude istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE