Obrenovac, 22.02.2019

ALARMANTNO


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.02.2018.
Srbija za 50 godina ostaje bez vode!

Foto:Ministarstvo odbrane Srbije
Ako se nastavi trend globalnog zagrevanja i promena klime, u Srbiji bi za 50 do 100 godina moglo da dođe do nestašica pijaće vode, a u posebnoj opasnosti su građani i reke na jugu zemlje, upozoravaju stručnjaci za Kurir.

Južnoafrički Kejptaun je prva metropola, u kojoj će, prema prognozama, sve česme potpuno presušiti već u aprilu, ali opasnost preti i mnogim drugim gradovima na svetu, jer se zalihe pijaće vode sve više smanjuju, dok potreba za njom raste. Iako u Srbiji ima više od 400 izvorišta pitke vode, u budućnosti bi i naša zemlja mogla da oskudeva u pijaćoj vodi.

- Ako klima nastavi da se menja ovim tempom i ljudi nastave da koriste fosilna goriva ovoliko, u narednih 50 do 100 godina ćemo imati manje kiša a time i manji protok u rekama, posebno leti. Manji protok znači neispravnu vodu i zagađenje. Svi koji koriste vodu iz reka, a naročito građani na jugu Srbije, biće ugroženi, a ni sa podzemnim izvorima vode situacija nije ohrabrujuća. Po meni, sve ovo može da bude veoma opasno i mora da se radi na kvalitetu voda - kaže klimatolog Vladimir Đurđević.

Istraživanje koje je sprovela FAO rangiralo je Srbiju na 47. mesto od 180 zemalja po količini i kvalitetu resursa vode. To znači da Srbija ne spada u zemlje siromašne vodom, ali ni u zemlje onoliko bogate koliko se prethodnih decenija mislilo.

Aleksandar Đukić

RACIONALNO TROŠITE

Profesor na katedri komunalne hidrologije Građevinskog fakulteta Aleksandar Đukić kaže da građani pijaću vodu moraju da koriste racionalno i domaćinski.

- Pijaće vode u Srbiji ima dovoljno i zasad nam ne preti katastrofalna suša, međutim, nikada se ne zna šta će biti. Na količinu pijaće vode najviše utiču klimatske promene, pa i u Kejptaunu nije bio problem s tehničkim mogućnostima već sa sušom koja ih je zadesila. Vodu ne treba razbacivati!

Činjenice

PRIRODNO BOGATSTVO

- Srbija učestvuje sa 0,3 odsto u svetskim izvorima pitke vode

- Imamo 137 odsto više pitke vode po stanovniku od svetskog proseka

- U okruženju je jedino Hrvatska za 30 odsto bogatija od Srbije pitkom vodom

- Od nas su pitkom vodom bogatiji Island, Norveška, Rusija, Švedska i Finska

- Srbija ima više pijaće vode od Nemačke ili Velike Britanije

- Prema podacima UN, potrošnja vode do 2025. biće povećana 58 odsto

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE