Obrenovac, 21.09.2019

AKO VAM JE POSAO PRE─îI OD BOLESNOG LJUBIMCA


Izvor: Alo,Lokalne novine | Obrenovac, 15.10.2017.
Bolovanje zbog psa ili kazna 50.000 dinara!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Od 5.000 do 50.000 dinara predvi─Ĺene su kazne za vlasnike ┼żivotinja, koji prema njima ne postupaju sa pa┼żnjom dobrog doma─çina i blagovremeno im ne obezbede veterinarsku pomo─ç, stoji u Zakonu o dobrobiti ┼żivotinja.

┼Żivot ljubimca ili otkaz na poslu, teška je dilema koja mu─Źi mnoge vlasnike ┼żivotinja u Srbiji! A sledi im i kazna, ukoliko im se razboli ku─çni ljubimac u trenutku dok se oni spremaju da krenu na posao i tamo i odu, a ┼żivotinju ostave bez blagovremene veterinarske pomo─çi!

Karikirana realnost, doduše ne daleko od prave, opisana je u Zakonu o dobrobiti ┼żivotinja, koji nedvosmileno u jednom delu ka┼że da su kazne od 5.000 do 50.000 dinara predvi─Ĺene za sve vlasnike ┼żivotinja, koji prema njima “ne postupaju sa pa┼żnjom dobrog doma─çina i blagovremeno ne obezbede veterinarsku pomo─ç.”

Sa druge strane, kako srpski veterinari navode, u takvoj situaciji jedino mo┼że da nas spase ako naš šef ima ljubimca, pa nam oprosti dan, i ako nas niko ne prijavi da smo zanemarili bolesnu ┼żivotinju, jer zakoni u Srbiji ┼żivotinje ne preoznaju kao ─Źlanove porodice, da bismo zbog njih mogli da otvorimo bolovanje.

U Zakonu još nedvosmileno stoji i da bi vlasnik trebalo da blagovremeno obezbedi pomo─ç veterinara ako je ┼żivotinja obolela, pri poro─Ĺaju ┼żivotinje, kao i zbrinjavanje bolesne, povre─Ĺene i iznemogle ┼żivotinje.

Ali i najva┼żnije - vlasnik je odgovoran za ┼żivot, zdravlje i dobrobit ┼żivotinje i mora da preduzima sve neophodne mere kako bi obezbedio da se ┼żivotinji ne nanosi nepotrebnA bol, patnja, strah i stres, odnosno povreda. Na kraju su te kazne.

Šta nam je ─Źiniti, pita─çete se svi.

Srpski veterinari, naravno, znaju u prste taj Zakon i ka┼żu da pitanje “Alo!” spada u “tamni vilajet realnosti”. Zbog toga, nijedan nije hteo da pri─Źa pod imenom i prezimenom, kako “njegove re─Źi njihovi poslodavci ne bi shvatilI ovako ili onako, jer je teška tema u pitanju”.

Jedan od njih priznao je da je ta─Źno da vlasnike ljubimaca Zakon o dobrobiti ┼żivotinja obavezuje da im pomognu u bilo kom ─Źasu, ─Źak i onda kada kre─çu na posao, dok, s druge strane, šefovi to nikada ne bi razumeli!

- Zakon propisuje kazne ukoliko na bilo koji na─Źin naudimo svojoj ┼żivotinji. Ako izgovorite šefu re─Źenicu da vam je papagaj bolestan i da morate da ga odvedete kod veterinara, realno je da na prste mo┼żete da izbrojite one koji ─çe re─çi da je to u redu. Zakoni kod nas ne prepoznaju ku─çne ljubimce kao ─Źlanove porodice. A, verujte mi, iz prakse znam da pojedine ┼żivotinje ljudima daju nesebi─Źnu ljubav i pa┼żnju koja je mnogo ve─ça i divnija od one koju te osobe dobijaju od ─Źlanova svojih porodica - naveo je on.

Vaganje šta je prete┼żniji interes!

Advokat Borivoje Borovi─ç ka┼że za “Alo!” da je ta─Źno da zakoni ne prepoznaju ku─çne ljubimce kao ─Źlanove porodice, te ne ne bismo mogli da opravdano izostanemo s posla.

- Tu treba imati u vidu koji je interes prete┼żniji. Sud ─çe odlu─Źivati da li je prete┼żnije bilo gubitak posla ili da odgovarate po Zakonu o dobrobiti ┼żivotinja. Prete┼żniji je interes ljudi da sa─Źuvaju posao i hleb. Sud bi ─Źoveka oslobodio kazni po Zakonu o dobrobiti ┼żivotinja ako bi to i dokazao - naveo je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE