Obrenovac, 05.07.2020

ALARMANTNO: Ovo je nova opasna igra u školama!


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2017.
Đaci izmislili „burek-udarac“ da se prebijaju

Foto:Shutterstock,Medija Centar
Žrtva stoji, a ostali učenici je svom snagom u isto vreme udaraju po leđima, vratu, ramenu i po veni ruke - pravila su nakaradne zabave koju su smislili školarci

Vršnjačko nasilje ne jenjava, a da deca postaju sve brutalnija, govori podatak da u poslednje vreme u srpskim školama kruži nova opasna igra „burek-udarac“. Neki udarci zadobijeni u ovoj igri mogu biti čak i smrtonosni.
Da je već neko vreme ova „igra“ prisutna u osnovnim i srednjim školama, upozorava Dragana Janković, majka Alekse Jankovića, koji se ubio 2011. zbog vršnjačkog nasilja, a kojoj se javio veliki broj roditelja čija su deca postala žrtve ove brutalne igre.


„Ci cang cu“


- Igra se zove još i „burek-igra“, a u nekim školama i „ci cang cu“. Kako su mi neki roditelji objasnili, žrtva stoji, a više njih u isto vreme udara to dete. Zadaju jak udarac u predelu leđa, ramena, pa čak i po veni ruke. Mi smo se nekada igrali zujalica, ali je ovo sada uzelo maha. To je veoma opasno, nisam sigurna da li žrtvu i šutiraju, ali možda ima i toga - objašnjava Jankovićeva za Kurir.

Jedna od majki koja joj se obratila kaže da je njeno dete, pored modrica i crvenila, trpelo jake bolove.

- Strašno je što su dečje igre toliko surove i pune nasilja i sadržaja u kojima je cilj da se što više povredi žrtva. Mislim da vršnjačko nasilje ne jenjava, neke škole jesu preduzele neke mere, ali meni se i dalje javlja mnogo roditelja čija deca trpe neki oblik vršnjačkog nasilja. „Igra“ je nakaradna, surova i strašna - zaključuje Jankovićeva.

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže da ova opasna igra može dovesti do ozbiljnijih povreda.

- Najosetljivija je kičma i to kod njih može da ima dalekosežne posledice. Teoretski, ako dobije udarac u neki deo vrata, recimo u predelu grkljana, može da ostane bez vazduha, a neki udarac tu blizu može da izazove i trenutnu smrt - upozorava naša sagovornica.


Smrtonosne povrede

Ona objašnjava da najčešće povrede mogu biti povrede mišića i kostiju koji se nalaze na udaru:

- Neki udarac može da izazove poremećaj rada želuca, može doći do oštećenja slezine i bubrega, sve zavisi od jačine udarca. Može da nastrada i kičmeni stub, ukoliko se povredi kičmeni pršljen, može doći do pomeranja pršljenova i do povrede kičmene moždine.

Da povrede zadobijene u ovoj igri mogu biti ozbiljne, slaže se i doktorka Hitne pomoći Radmila Šehić.

- Posledice su pre svega psihičke, dete može da istrpi udarce, ali kakvo je njegovo mentalno stanje posle - priča dr Šehić i dodaje:

- Mogu stradati rebra i bubrezi, mogu ga slučajno udariti u slepoočnicu, pa da dete ne ostane živo, mogu povrediti i vratnu kičmu i u tom slučaju može ostati invalid. Takvoj vrsti igre treba što pre stati na put.

Zoran Milivojević

DECA SU SVE SUROVIJA

Psihoterapeut Zoran Milivojević smatra da je ova igra pokazatelj da se u školama ne radi dovoljno na razvoju prijateljstva:

- To je tipičan mobing kada grupa maltretira jedno dete. Zadatak škole je da od razreda napravi razred i da rade na razvijanju prijateljskih odnosa u kojima nema mržnje, prezira i vređanja. Mislim da su deca sve surovija, a da su roditelji prezauzeti svojim preživljavanjem ili karijerom. Igra je strašna, posebno ako se ustreme samo na jednu žrtvu. To je vršnjačko nasilje i maltretiranje koje treba zaustaviti.

Aleksin zakon

JOŠ NA ČEKANJU

Aleksa Janković ubio se 2011. u 14. godini zbog vršnjačkog nasilja u školi. Od tada se njegova majka Dragana Janković zalaže da se usvoji Aleksin zakon, ali je on još na čekanju.

- Danas će tema u Skupštini biti novi zakon sistema obrazovanja i vaspitanja i nadam se da će biti reči i o Aleksinom zakonu. Naš cilj je da skrenemo pažnju na vršnjačko nasilje. U predlogu ovog novog zakona mnoge tačke su rađene na Aleksinom primeru. Da je to važilo tada, Aleksa bi najverovatnije bio živ.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE