Obrenovac, 08.07.2020

ADVOKATI U SRBIJI DIGITALNO POVEZANI SA KATASTROM


Izvor: Kurir.rs/Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.03.2020.
Kapacitet se povećava sa 170 na više od 5.700 šaltera

Foto:Profimedia/Ilustracija


Više od 10.000 advokata u Srbiji moći će od danas da sve zahteve građana i privrede šalju katastru preko aplikacije "eŠalter", pa tako više neće morati da dolaze na šaltere Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Zahvaljujući ovom servisu i onlajn digitalnoj platformi "GeoSrbija", advokati će iz svojih kancelarija moći da imaju uvid u baze podataka katastra.

"Više hiljada advokata će od početka marta biti u mogućnosti da ostvare digitalnu komunikaciju sa katastrom", kaže portparolka RGZ-a Maja Radović.

Na ovaj način kapacitet katastra povećava se sa 170 na više od 5.700 šaltera, a štedi vreme advokatima i radnicima katastra. Tok rešavanja podnetih zahteva advokati mogu da prate preko servisa "eKatastar-Status predmeta".

Novim odredbama Zakona o izmenama i dopunama Zakona o upisu u katastar nepokretnosti i vodova, sva rešenja koja donosi katastar biće dostupna advokatima u digitalnom obliku na "Elektronskoj oglasnoj tabli" RGZ.

Ako bude potrebe, advokati će moći da pošalju žalbu na kvalitet i brzinu rada službe, ili zbog dugog čekanja na rešavanje predmeta, kroz servis "ePrimedbe na rad katastra".

Digitalnim povezivanjem advokata i katastra i podnošenjem zahteva u digitalnoj formi bez odlaska u katastar biće, kažu u RGZ, sprečena mogućnost da predmeti budu "zadržavani u fioci", na šta je veliki broj građana i advokata upozoravao.

U Srbiji posluje gotovo 5. 000 advokatskih kancelarija i još oko 600 licenciranih geodetskih organizacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE