Obrenovac, 19.06.2019

STALI U ODBRANU PROFESIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 22.11.2018.
Advokati odbijaju da budu uslužna delatnost

Foto:Pixabay
Advokatska komora Srbije (AKS) pozvala je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i Vladu Srbije da povuku Predlog zakona o uslugama iz skupštinske procedure.

U saopštenju AKS se ističe da advokatura ne može biti obuhvaćena odredbama zakona koji reguliše uslužnu delatnost, već damora ostati profesija čija je osnovna delatnost pružanje pravne pomoći građanima i kao takva da jasno ostane odvojena od pružanja privrednih usluga.

"Ukoliko Predlog zakona o uslugama ne bude povučen iz procedure, AKS zahteva od Ministarstva pravde, kao resornog ministarstva, da sprovede propisanu proceduru u cilju izmene odredbe člana 3 stav 2 tačka 6 tako da glasi: "U članu 3 stav 2 tačka 6 menja se i glasi: pravnu pomoć koju pruža advokatura, kao samostalna i nezavisna služba" i brisanje odredbe člana 15 stav 1 alineja 8, tačka 4 ovog predloga", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da u ovom slučaju nije poštovana procedura za utvrđivanje Predloga zakona o uslugama, jer je izostala javna rasprava i nije pribavljeno mišljenje Ministarstva pravde u vezi sa propisom koji se odnose na advokaturu.

AKS, kako se navodi, insistira na sprovođenju sporazuma koji je 23. januara 2015. godine zaključen sa Ministarstvom pravde, a prema kojem će se rad i položaj advokature uređivati isključivo Zakonom o advokaturi i u čijoj izradi će predstavnici advokature aktivno učestvovati.

Advokati takođe podsećaju na ustavnopravni položaj advokature u Republici Srbiji, kao i činjenicu da je advokatura jedina samostalna i nezavisna služba pružanja pravne pomoći čiji je osnovni zadatak zaštita i odbrana ljudskih prava i sloboda građana i njihovih interesa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE