´╗┐ ZNATE LI?

Obrenovac, 19.08.2018

ZNATE LI?


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 27.05.2018.
Koliko u Srbiji ima aerodroma i letelica?

Foto:Thinkstock


´╗┐

U Srbiji ima 30 malih aerodorma, a registrovano je oko 460 letelica i 250 dronova, re─Źeno je Tanjugu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.

Od ukupno 30 malih aerodroma u našoj zemlji, na teritoriji Vojvodine ih je 10, a me─Ĺu njima je sedam u privatnom vlasništvu.

Re─Ź je o aerodromima ─Źiji operateri imaju dozvolu za koriš─çenje ili saglasnost za koriš─çenje aerodroma, a u Direktoratu objašjavaju da je osnovna razlika izme─Ĺu ove dve kategorije aerodroma u njihovoj nameni. 

Aerodromi sa dozvolom za koriš─çenje se uglavnom koriste za obuku pilota, dok su aerodromi koji imaju saglasnost za koriš─çenje prvenstveno namenjeni za obavljanje nekomercionalnog letenja ili obavljanje posebnih delatnosti u vazdušnom saobra─çaju koje se obavljaju uz naknadu. 

"Na teritoriji Vojvodine imamo 10 aerodroma. Operateri aerodroma su uglavnom aeroklubovi mada imamo odre─Ĺen broj aerodroma, ta─Źnije, njih sedam gde su operateri fizi─Źka lica i ti aerodromi su u potpunosti privatni. U evidenicija imamo i pet registrovanih heliodroma", ka┼że za Tanjug na─Źelnik Odeljenja aerodroma u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Vladimir Pavlovi─ç. 

Navodi da su manji aerodromi uglavnom namenjeni za sportsko-amatersko letenje, letenje u cilju poljoprivredne aktivnosti ili obuku pilota, te je tako vrsta vazduhoplova koja se pojavljuju na tim aerodromima definisana namenom aerodroma. 

"Na nekim manjim aerodromima naj─Źeš─çe mo┼żemo sresti jedrilice, motorne zmajeve, ultralake i lake vazduhoplove poput cesne pajpera ili recimo, ako govorimo o poljoprivrednim aktivnostima, to su AN 2 dromader ili robinzon R 44 ako govorimo o heliodromima"ka┼że Pavlovi─ç. 

U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobra─çaju, aerodom mora biti planiran, projektovan i izgra─Ĺen na na─Źin koji omogu─çava bezbedno odvijanje vazdušnog saobra─çaja, a Pavlovi─ç precizira da to uklju─Źuje bezbednosno poletanje, sletanje i boravak vazduhoplova. 

Pre izgradnje malog aerodroma, objašnjava Pavlovi─ç, u skladu sa zakonom investitor je du┼żan da Direktoratu dostavi tehni─Źku dokumentaciju kojom dokazuje odr┼żavanje prihvatljivog nivoa bezbednosti. 

"Standardi koji se primenjuju prilikom projektovanja su definisani Zakonom o vazdušnom saobra─çaju i odgovaraju─çim podzakonskim propisima", dodaje Pavlovi─ç. 

Nakon što dobije dokumentaciju, Direktorat obavlja proveru ispunjenosti tih standarda, a ukoliko su oni ispunjeni i primenjeni, izdaje odobrenje na dokumentaciju. 

Po pribavljanju odobrenja, ka┼że Pavlovi─ç, investitor zapo─Źinje radove. 

"Koliko ─çe ti radovi trajati zavisi od stanja na terenu, lokalnih uslova, planiranih infrastrukturnih objekata. Ono što je bitno da nakon izgradnje aerodoma Direktorat vrši proveru da li su radovi izvedeni u skladu sa odobrenom dokumentacijom i vrši proveru ispunjenosti uslova za izdavanje dozvole, odnosno saglasnosti za koriš─çenje aerodroma", rekao je Pavlovi─ç. 

Ta provera, dodaje, obuvata kako proveru aerodromske infrastrukture, tako i proveru samog operatera aerodroma, odnosno njegove dokumentacije i procedura. Dozvola, odosno saglasnost za koriš─çenje aerodroma se izdaju na neodre─Ĺeno vreme tako da, navodi Pavlovi─ç, vazduhoplovni subjekti koji dobiju dozvolu, odnosno saglasnost podle┼żu redovnom nadzoru Direktorata. 

To mo┼że biti inspekcijski nadzor ili periodi─Źna provera. 

"Po Zakonu o inspekcijskom nadzoru, imamo planirane inspekcije. Postoji mogu─çnost vanrednih inspekcija, a tako─Ĺe imamo i definisan plan periodi─Źne provera. Svake godine definišemo plan i u skladu sa tim planom sprovodimo provere", ka┼że Pavlovi─ç. 

Kada je re─Ź o letelicama, u Direktoratu ka┼żu da u generalnoj avijaciji (manji avioni) ima oko 260 registrovanih letelica, zajedno sa oko 40 ve─çih aviona koje koriste aviokompanije. 

Ukupno ima 460 registrovanih vazduhoplova, a u tu spadaju i jedrilice sa motorom i bez motora, zmajevi i ultralaki avioni. Vazduhoplovi se registruju u Direktoratu, koji ih upisuje i daje im dozvole za plovidbenost, na osnovu prethodnih testova i odr┼żavanja koje je du┼żan da uradi vlasnik. Letelice mogu da koriste obu─Źeni operateri i piloti obu─Źavaju u centrima za obuku, koji moraju da imaju sertifikate Direktorata. 

Tehnicku ispravnost vazduhoplova tako kontrolišu ovlaš─çena lica i centri, a njihov rad kontroliše Direktorat i daje odobrenja, zamerke, ispravke i sli─Źno, navode u Direktoratu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE