Obrenovac, 10.12.2018

Antić i Grčić u obilasku ogranaka EPS-a


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 03.01.2018.
Razultatski uspešna godina ispraćena, u 2018. korak dalje...

Foto:Printscreen
Prvi dani nove godine nagoveštavaju energetsku stabilnost, a svi parametri apsolutno idu u prilog toj činjenici. Deponije u obrenovačkim elektranama imaju dovoljno uglja za neometanu proizvodnju struje i iskop uglja se obavlja po planu. Kako bi se uverili u trenutno stanje, ali i najavili aktivnosti u narednom periodu, ogranke termoelektrane „Nikola Tesla“ obišli su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i direktor EPS-a Milorad Grčić.

„Mogu da kažem da je proizvodnja u ovim prazničnim danima u „Elektroprivredi Srbije“ stabilna u sva svoja tri segmenta, i u proizvodnji uglja i u proizvodnji električne energije, kao i u distributivnom sistemu. Nismo imali nikakvih ozbiljnijih problema. Nas u narednom periodu očekuju najhladniji meseci, januar i februar. Potpuno smo spremni za taj predstojeći period, imamo dovoljno vode u akumulacijama, dovoljne su količine uglja na deponijama, tako da se nadamo i očekujemo da će ova zimska sezona proteći bez ikakvih problema“, rekao je Savo Bezmarević, izvršni direktor za tehničke poslove EPS-a.

U toku obilaska bilo je reči i o železničkom transportu, kao jednom od najvažnijih činilaca kvalitetnog funkcionisanja, kom će se svakako posvetiti posebna pažnja.

„Železnički transport je inače najvažnija spona između Rudarskog basena „Kolubara“ i ogranaka termoelektrane „Nikola Tesla“. Prekoputa nas je dispečerski centar, koji smo upravo obišli i sada se nalazimo ispred železničke stanice „TENT-a A“. Tokom ove posete ministar i generalni direktor najavili su ozbiljnija ulaganja u cilju unapređenja sistema železničkog transporta, povećanja propusne moći pruge. Na taj način ćemo omogućiti Rudarskom basenu „Kolubara“ da isporuči veće količine uglja i da pouzdanije snabdeva obrenovačke termoelektrane“, navodi Nikola Tomić, direktor železničkog transporta.

Resorni ministar i direktor EPS-a razgovarali su i sa zaposlenima u dispečerskom centru Rudarskog basena „Kolubara“ i poželeli im srećnu i još uspešniju 2018. godinu.

„Želim da zahvalim svim zaposlenim ljudima u EPS-u na svemu što su učinili u prethodnoj godini za Srbiju kroz svoje angažovanje u „Elektroprivredi Srbije“. Želim im da sa što manje problema i u 2018. godini odrade i odrađuju sve ono što je neophodno za stabilnost energetskog i elektroenergetskog sistema Republike Srbije“, kazao je Milorad Grčić, v.d. generalnog direktora JP EPS.

„Elektroprivreda Srbije“ se može pohvaliti istorijskim rezultatima i što je najvažnije, činjenicom da su svi potrošači stabilno snabdeveni električnom energijom.

„Kolubarski rudnici i kostolački rudnik Drmno u 2017. godini imaju rezultat koji je za svako poštovanje. Dakle, 4% više je proizvedeno uglja u 2017. godini u odnosu na 2016. To je oko 1,8 miliona tona u oba rudnika. Ono što je važno jeste da mi danas imamo potpuno pune deponije. Samo na termoelektrani imamo milion tona uglja. Ono u šta su mnogi sumnjali i za šta su mnogi imali negativne komentare. To je proizvodnja otkrivke. U Rudarskom basenu „Kolubara“ danas imamo istorijski maksimum što se tiče otkrivenog uglja. Dakle, mi danas imamo 10,5 miliona otkrivenog uglja spremnog za proizvodnju. To nikada nije bilo otkad Rudarski basen „Kolubara“ postoji. Nismo imali za praznike ispade, svi naši potrošači, naši korisnici električne energije su bili stabilno snabdeveni. Što se tiče investicija koje su započete 2017. godine, novi blok u Kostolcu, odsumporavanja, homogenizacija ovde u „Kolubari“, koju će najzad, apsolutno zasluženo dobiti“, dodao je Grčić.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić najavio je realizaciju izuzetno značajnih projekata. On je naglasio da su mnogi od njih važni i za budućnost Srbije i za budućnost EPS-a.

„Jednu potpunu rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u, ali i izgradnju novih postrojenja. Gospodin Grčić i ja imamo jedan naš plan, da li će neko reći da je san, ali to je pre svega izgradnje nove termoelektrane „Kolubara B“ i mi ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije, koja treba da dokaže opravdanost tog projekta. Razvijamo i one projekte koji su budućnost Srbije i „Elektroprivrede Srbije“, a tu imamo više projekata. Moram još jednom da podsetim da smo potpisali sve ugovore vezane za finansiranje prvog vetroparka koji će EPS raditi, a reč je o Kostolcu i 66 mega vata iz energije vetra“, izjavio je Antić.

Iz sindikata EPS-a navode da je iza njih još jedna uspešna poslovna godina.

„Pre nego što se zahvalim gospodinu Vučiću, koji sigurno ima najveći doprinos što mi danas stojima, pogotovo u "Tamnavi - Zapadno polje“, koja je bila poplavljena pre samo nepune tri godine. Uz njegovu pomoć i pomoć cele Vlade Republike Srbije, u kojoj je bio i gospodin Antić tada i gospodin Grčić na čelu Kolubare, ovaj kop radi i ova država ima struje“, rekao je Milan Đorđević, predsednik sindikata EPS-a.

Predstavnici energetskog sektora su ovom prilikom naglasili da su sva očekivanja, koja se tiču još boljih rezultata u 2018. godini, više nego realna, a da će se zajedničkim snagama i doći do ispunjenja istih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE