Obrenovac, 16.04.2024

AKO IMATE PROBLEMA U OTPLATI KEŠ KREDITA, NBS NUDI OLAKŠICE


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 07.02.2023.
Sada mo┼żete produ┼żiti rok otplate stana, auta ili gotovinskog duga

Foto:SHUTTERSTOCK


Narodna banka Srbije (NBS) omogu─çila je gra─Ĺanima olakšice prilikom vra─çanja kredita bankama. Ovo je posebno zna─Źajno za one gra─Ĺane koji imaju poteško─ça sa njegovim vra─çanjem. Uslovi se razlikuju u odnosu na to da li imate gotovinske, potroša─Źke i druge sli─Źne kredite ili stambeni kredit.

Iz NBS su detaljno pojasnili propise koriš─çenja ovih olakšica.

Ivana Joksimovi─ç iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka Narodne banke Srbije, ka┼że da je navedenim propisima omogu─çeno banci da bez uticaja na svoj kapital fizi─Źkim licima u finansijskim poteško─çama restrukturira potra┼żivanje po osnovu odobrenog potroša─Źkog, gotovinskog ili drugog sli─Źnog kredita na tri godine du┼żu ro─Źnost u odnosu na va┼że─çe regulatorno rešenje.

„Iz ugla du┼żnika, navedeno zapravo zna─Źi da ─çe, ako du┼żnik ima probleme u izmirivanju obaveza ili je procena da ─çe te probleme imati uskoro, banka ─çe nesmetano mo─çi da mu produ┼żi rok za otplatu ove vrste kredita tako da taj rok za gotovinske i potroša─Źke kredite bude najdu┼że devet godina, a za kredite odobrene za kupovinu motornih vozila najdu┼że jedanaest godina”, naglasila je ona.

Tako─Ĺe, u okviru ovih rokova, du┼żniku mo┼że da se odobri ustupak u otplati kredita, bez obzira na stepen njegove kreditne zadu┼żenosti u trenutku restrukturiranja.

Kako ka┼że, va┼żno je ista─çi i to da banke mogu da odobre du┼żniku opisani ustupak i na svoju inicijativu – uz njegov pristanak, postupaju─çi po obrazlo┼żenom zahtevu du┼żnika.

"Dakle, u slu─Źaju da podnosite zahtev za ovu vrstu ustupka, potrebno je da upoznate banku sa okolnostima koje negativno uti─Źu na vašu mogu─çnost da uredno izmirujete svoje obaveze prema banci, nakon ─Źega ─çe banka oceniti da li postoje posebne okolnosti koje su uticale na pogoršanje vašeg finansijskog polo┼żaja”, istakla je Ivana Joksimovi─ç.

Rok u kojem se mo┼że podneti zahtev banci za odobravanje restrukturiranja, po novim pravilima, nije ograni─Źen, ali se ustupak pod propisanim uslovima mo┼że koristiti samo jednom. Pored toga, predvi─Ĺeno je i to da uslovi otplate potra┼żivanja ugovoreni odobravanjem restrukturiranja na opisani na─Źin ne mogu biti nepovoljniji u odnosu na ranije ugovorene uslove.

„Iako je re─Ź o mogu─çnosti, a ne i obavezi za banku da du┼żniku odobri olakšicu u izmirivanju obaveza, Narodna banka Srbije je ovim unapre─Ĺenjem regulatornog okvira kreirala sistemsko rešenje kojim se banke podsti─Źu da iza─Ĺu u susret gra─Ĺanima kojima je to zaista potrebno i u zajedni─Źkom interesu ugovornih strana pomognu du┼żnicima da lakše izmire svoja dugovanja i prevazi─Ĺu izazove s kojima se suo─Źavaju”, istakla je Ivana Joksimovi─ç.

Pored mogu─çnosti ugovaranja olakšica za gotovinske, potroša─Źke i druge sli─Źne kredite, izmenama propisa produ┼żena je primena mere usmerene na olakšavanje uslova otplate stambenih kredita gra─Ĺanima.

„To podrazumeva da banke i tokom ove godine, ta─Źnije do 31. decembra, mogu da vam ponude olakšice u vidu produ┼żavanja roka otplate stambenih kredita za najdu┼że pet godina od datuma dospe─ça poslednje rate kredita, a da se to produ┼żenje ne odrazi na regulatorni tretman potra┼żivanja. Na taj na─Źin banke se dalje podsti─Źu da produ┼że rok otplate stambenih kredita za dodatnih pet godina u odnosu na ro─Źnost koju ste inicijalno ugovorili s bankom, što u trenutnim okolnostima rasta stope EURIBOR u kratkom roku mo┼że smanjiti pritisak na korisnike stambenih kredita s varijabilnim kamatnim stopama i spre─Źiti rast problemati─Źnosti stambenih kredita”, istakla je Ivana Joksimovi─ç.

Tako─Ĺe, ona je navela da se nastavlja podrška olakšanom pristupu finansiranju fizi─Źkim licima i u 2023. godini.

Podsetila je i da su odluke o kojima je prethodno bilo re─Źi donete radi stvaranja uslova za banke da du┼żnicima kojima je to zaista potrebno odobre odgovaraju─çe olakšice.

„Prema tome, ukoliko imate poteško─çe u otplati kredita, savetujemo vam da se obratite neposredno vašoj poslovnoj banci kako biste ugovorili optimalno rešenje kojim ─çete prevazi─çi probleme”, zaklju─Źila je Ivana Joksimovi─ç na kraju videa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE