Obrenovac, 25.08.2019

Ajvar by Čučko


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 02.09.2017
Predsednik Čučković u Urovcima pripremao ajvar u kampanji slušanja naroda

lokalnenovine.rs
Na samom ulasku u obrenovačko selo Urovci dočekao nas je miris pečenih paprika. To nije ništa neuobičajeno jer je u ovo doba godine sezona pripreme ajvara. Domaća zimnica ipak se najviše ceni, pa domaćice često spremaju ajvar ne samo za sopstvene potrebe već i za prodaju.

U dvorištu gospođe Ljilje zatekli smo radnu atmosferu. Pečenje, ljuštenje, mlevenje pa tek onda kuvanje ajvara iziskuje mnogo posla pa je gospođa Ljilja podelila posao. Ni to ne bi bilo neuobičajeno da pored šporeta i velike šerpe u kojoj se kuvao ajvar nismo zatekli nikog drugog do samog predsednika opštine Obrenovac, Miroslava Čučkoviča.

Predsednik je saznao za ovu vrednu domaćicu koja svoje proizvode plasira na obrenovačkoj pijaci i odlučio da priskoči u pomoć ali i da nauči male tajne pripreme ajvara.

"Sve smo saznali i kako se cene formiraju, i da li je leskovačka paprika bolja od pirotske. Pravi profit je u preradi. Mi imamo problem kao zemlja zato što mi imamo izvoz čistog kukuruza, izvoz čiste pšenice, čiste soje i poljoprivrednih proizvoda. Medjutim druge zemlje imaju najveći profit od kukuruznog ulja, od ajvara, od sušenih šljiva, od kompota i to je nešto što u budućnosti mi moramo da radimo ne samo u poljoprivredi nego i u ostalim oblastima - pričao je Čučković sve vreme mešajući ajvar koji je svojim mirisom mamio prisutne.

Na pitanje  prisutnih postoji li neka tajna u pečenju paprika, Čučković ih je posavetovao da paprike obavezno premažu puterom jer se tako bolje peku. Naravno, to je bila mala šala predsednika jer uz šalu, smeh i pozitivnu energiju ni jedan posao nije težak.

"Ovo je pravo mesto gde Obrenovčani mogu da se snabdeju za zimu. Ima još lepih mesta u Obrenovcu ali ovo nam je posebno drago, pošto nije komercijalno, ovo je domaće i zato smo došli da pomognemo, u kampanji slušanja naroda. Najbolje se narod sluša dok se nešto radi, jer onda počnu da kukaju, a to mi treba da čujemo. Važno je da se čuje šta ne valja, šta valja to znamo i sami i lako ćemo se pohvaliti. Zato ceo dan danas dok budemo pekli paprike, kad komšije dođu, tu će da bude od infrastrukture do velikih političkih tema, a naravno završiće se cenom paprike." - rekao je Čučković.

Bili smo u prilici da degustiramo "Ajvar by Čučko" i moramo priznati da je jednako dobar baš kao i sve ono što predsednik opštine Obrenovac uradi i napravi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE