Obrenovac, 22.02.2020

AKO PADNETE, MOŽETE DA TRAŽITE ODŠTETU


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.12.2018.
Evo kako i gde...

Foto:Profimedia
Snegi led ovih dana napunili su bolnice, a prelomi kostiju toliko su učestali da ortopedije rade bez prestanka. Ipak, nakon pada i povrede na ledu, građani su često zbunjeni, jer ne znaju kome mogu da se žale, piše Alo.

Milica Moravčević, advokat, objašnjava da građani, koji su pali na trotoar zbog poledice ispre zgrade ili preduzeća, mogu tražiti novčanu naknadu. Naplata novca za povrede koje se zadobiju posle pada na neočišćenim trotoarima od snega ili leda mogu ići na teret skupština stanara, preduzeća ili pojedinaca, kao i javnih gradskih preduzeća.

U slučaju da stanari ili preduzeća poseduju polisu osiguranja od odgovornosti, građani će se za naknadu štete obratiti osiguravajućoj kući. U suprotnom, uterivanje dugova i odšteta mogući su dogovorom ili sudskim putem.

- Ukoliko građani pretrpe povrede usled pada na ledu, imaju mogućnost da pokrenu parnični postupak protiv pravnog ili fizičkog lica, koje je odgovorno za održavanje površine na kojoj je došlo do povređivanja. To mogu biti vlasnici poslovnih prostora, skupštine stanara, vlasnici kuća i druga lica, u zavisnosti od toga ko je odgovoran za čišćenje snega i leda  s konkretne površine - objašnjava Milica Moravčević.

Građani mogu da podnesu tužbu i u slučaju da je do povrede došlo padom na javnoj površini, za čije održavanje je nadležno neko od javnih komunalnih preduzeća.

- Prilikom podnošenja tužbe potrebno je dostaviti kompletnu lekarsku dokumentaciju, kao i policijski zapisnik, ukoliko je, eventualno, bio izvršen uviđaj. Tokom postupka, sud saslušava oištećenog i svedoke, kako bi se utvrdile sve okolnosti povređivanja, uključujući i mesto pada. Tom prilikom može se ispitivati i da li je postojao doprinos oštećenog povređivanju, na primer, usled neopreznog kretanja ovršinama koje nisu namenjene pešacima - navodi advokat.

- Jedan od bitnih dokaza predstavlja i izveštaj Republičkog hidormoeteorološkog zavoda o količini padavina u konkretnom periodu. Zatim sud određuje medicinsko veštačenje - ortopedsko i psihijatrijsko - kako bi se utvrdili intenzitet i dužina trajanja bola i straha, te eventualno nastupanje duševnih bolova zbog umanjenjan opšte životne aktivnosti - kaže Moravčević.

Ukoliko se tokom sudskog postupka zaista utvrdi da je došlo do povređivanja usled propusta odgovornog lica da očisti sneg ili led, sud će oštećenom dosuditi određeni novčani iznos. Nakon pravosnažnog okončanja postupka, do kog obično dolazi nakon dve godine od podnošenja tužbe, oštećeni može naplatiti dosuđeni iznos od odgovornog lica.

Koraci koje bi trebalo da preduzmete posle pada: Ukoliko ste u mogućnosti fotografišite mesto pada, jer će fotografije poslužiti kao dokaz na sudu. Uzmite kontakt od svedoka nezgode i pozovite policiju i Hitnu pomoć. Što pre idite kod lekara i čuvajte svu medicinsku dokumentaciju. Angažujte advokata građanskog prava. Utvrdite ko je odgovoran za vašu nezgodu - grad, suvlasnici zgrada ili vlasnici radnji. U što kraćem roku posle nezgode predajte zahtev za odštetu, bilo da je reč o mirnom postupku ili o tužbi. Naoružajte se strpljenjem, jer ovakvi postupci traju oko dve godine.

Vreme je u ovom periodu godine naročito nezgodno, jer preko dana temperature idu i do 7,8 stepeni u plus, a onda tokom noći u minus, ne veliki, ali dovoljan da poledi sve barice i sneg koji se otopio tokom dana.

Tako da su večernji sati najopasniji za one koji idu malo brže i ne paze baš.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE