´╗┐ ALARMANTNO

Obrenovac, 20.08.2018

ALARMANTNO


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.08.2018.
Za proteklih pet godina preko utaje poreza i pranja novca dr┼żava pokradena za skoro pola milijarde evra

Foto:Profimedia/AP


´╗┐

Bud┼żet Srbije je zbog poreskih krivi─Źnih dela, me─Ĺu kojima je i utaja poreza, od 2013. do 2017. godine, ošte─çen za 55,4 milijardi dinara, odnosno 462,3 miliona evra, pokazuju podaci objavljeni u novoj "Nacionalnoj proceni rizika od pranja novca i proceni rizika od finansiranja terorizma", koju je usvojila Vlada Srbije.

Tokom analiza stru─Źnjaci su uo─Źili da se u tom periodu od poreskih krivi─Źnih dela koja prethode krivi─Źnom delu "pranje novca" (takozvana "predikatna krivi─Źna dela), pojavljuje samo poreska utaja, za koju je protiv 36 lica pokrenuta istraga, protiv devet lica podignuta je optu┼żnica, a pravosna┼żno su osu─Ĺena dva lica.

Podaci Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom ukazuju da je u postupcima vo─Ĺenim za krivi─Źno delo poreska utaja privremeno zaplenjena imovina u vrednosti od 1,8 miliona evra, dok vrednost trajno oduzete imovine iznosi 737.855 evra.

U Nacionalnoj proceni rizika ukazano je da se zna─Źajan deo poslovanja i dalje obavlja gotovinski i to u cilju izbegavanja poreza i zato poreski obveznici ─Źesto iskazuju u svojoj poslovnoj dokumentaciji fiktivna poslovanja preko tzv. "fantom i pera─Źkih firmi".

"Upravo je ovakvo poslovanje, sa aspekta tipologije pranja novca, naj─Źeš─çe koriš─çeno kada su u pitanju poreska krivi─Źna dela kao predikatna (prethodna pranju novca)", navodi se u dokumentu.

Pored utaje poreza, poreska krivi─Źna dela su neupla─çivanje poreza po odbitku, neosnovano iskazivanje iznosa za povra─çaj poreza i poreski kredit i nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Od 2013. do 2017. za poreska krivi─Źna dela, podneto je 7.525 krivi─Źnih prijava i prijavljeno 8.841 krivi─Źno delo, a uo─Źen je trend rasta.

Otkriveno je ukupno 4.838 u─Źinalaca, istraga je pokrenuta protiv 1.341 lica, optu┼żnica podignuta protiv 3.481 osobe, dok je pravosna┼żno osu─Ĺeno njih 1.942.

Pored poreskih krivi─Źnih dela, ona koja se svrstavaju u red visokog stepena pretnji za pranje novca su i zloupotreba polo┼żaja odgovornog lica, zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja i neovlaš─çena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Broj prijavljenih izvršilica krivi─Źnog dela zloupotreba polo┼żaja odgovornog lica, kao i broj procesuiranih i osu─Ĺenih lica, ima tendenciju rasta, pri ─Źemu je ovo krivicno delo najceš─çe vršeno kao predikatno krivi─Źno delo u odnosu na pranje novca, navodi se u Nacionalnoj proceni rizika.

U 2017. godini prijavljeno je dvostruko više lica nego u 2016. godini, piše u dokumentu.

Postupci su pokrenuti protiv 297 lica zbog izvršenja ovog krivicnog dela kao predikatnog pranju novca, što je 66,9 odsto svih procesuiranih lica za pranje novca.

Za to krivi─Źno delo pokrenuti su postupci protiv 80 lica kao pripadnika 16 organizovanih kriminalnih grupa, a ukupan iznos privremeno oduzete imovine je 3,3 miliona evra, dok je ukupan iznos trajno oduzete imovine 6,5 miliona evra.

Krivi─Źno delo zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja predstavlja naju─Źestalije krivi─Źno delo u vezi sa korupcijom, ali i poja─Źanom pretnjom za pranje novca i to preko tre─çih lica, mahom ─Źlanova porodice.

U Nacionalnoj proceni rizika se navodi da je od 2013. do 2017. za to kriv─Źno delo prijavljeno 7.409 lica, istrage su pokrenute protiv 1.533 lica, optu┼żnice podignute protiv 3.127 osoba, a pravosna┼żno je osu─Ĺeno njih 1.095.

Statisti─Źki posmatrano, broj otkrivenih lica je u 2017. pove─çan za 43,9 odsto u odnosu na 2013. godinu, ali je broj optu┼żenih za isti period smanjen za 116,27 odsto.

Podacima Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom pokazuju da je privremeno oduzeta imovina u iznosu od 2,9 miliona evra, dok je trajno oduzeta imovina proistekla iz tog krivi─Źnog dela u iznosu od 80.000 evra.

Za krivi─Źno delo zloupotreba slu┼żbenog polo┼żaja i pranje novca pokrenuti su jedinstveni postupci protiv ─Źetiri lica.

Prema podacima Tu┼żilaštva za organizovani kriminal, u navedenom periodu prijavljena su 32 lica zbog krivi─Źnog dela zlupotreba slu┼żbenog polo┼żaja izvršenog od strane organizovane kriminalne grupe, istraga je pokrenuta protiv 29 lica, a optu┼żeno je šest osoba.

Ukupna otkrivena imovinska korist u ovim predmetima iznosi 67,8 miliona evra.

Dodatni faktor pretnji od pranja novca treba videti u ─Źinjenici da su izvršioci ovog predikatnog krivi─Źnog dela lica koja su zbog društvenog polo┼żaja vidljiva javnosti i koja su u obavezi i da podnose izveštaje o imovini i prihodima Agenciji za borbu protiv korupcije.

Zato se za njih vezuje poja─Źana pretnja od pranja novca preko tre─çih lica - ─Źlanova porodice i drugih povezanih lica koji se koriste za prikrivanje porekla nezakonitih sredstava.

Prikrivenost ovog krivi─Źnog dela, ─Źinjenica da se vrši u sinergiji lica koja imaju mo─ç i lica koja imaju novac, te da ga je jako teško otkriti, ukazuju da je njegova podlo┼żnost za pranje novca velika.

U dokumnetu piše da je trgovina narkoticima jedan od naj─Źeš─çih izvora "prljavog" novca.

Za ovo krivi─Źno delo od 2013. do 2017. godine istraga je pokrenuta protiv 5.313 lica, optu┼żeno je 6.215 lica, a osu─Ĺeno njih 5.397.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj realizovanih zaplena u periodu od 2013. do 2017. godine je bio 36.608, zaplenjena je koli─Źina od ukupno 16,6 miliona grama narkotika ─Źija je ukupna procenjena nabavna vrednost 25,7 miliona evra, a prodajna uli─Źna vrednost 168,2 miliona evra.

To, dodaje se, potvr─Ĺuje zaklju─Źak da se izvršenjem ovog krivi─Źnog dela generiše velika imovinska korist, koja se radi prikrivanja porekla, mora integrisati u legalne tokove.

U periodu od 2013. do 2017. godine 24,61 odsto od ukupnog broja procesuiranih lica zbog izvršenja predikatnih i krivi─Źnog dela pranje novca bili su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa.

Po podacima Tu┼żilaštva za organizovani kriminal, 749 lica prijavljeno je zbog izvršenja krivi─Źnog dela udru┼żivanje radi vršenja krivicnog dela, protiv 584 lica je pokrenuta istraga, a 381 lice je optu┼żeno.

Smatra se da krivi─Źna dela organizovanog kriminala predstavljaju krivi─Źna dela visokog stepena pretnje za pranje novca, a cilj Nacionalne procene rizika je da se rizici procenjeni sveobuhvatnom Nacionalnom procenom rizika iz 2012. godine preispitaju i ponovo procene po metodologiji Svetske banke.

Na izradi nove Nacionalne procene rizika u─Źestvovalo je ukupno 154 predstavnika od ─Źega 124 predstavnika dr┼żavnog sektora i 30 predstavnika privatnog sektora, kao što su obveznici, udru┼żenja, komore.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE