Obrenovac, 14.07.2020

ŽESTOKE KAPLJICE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 03.02.2019.
Žalimo se na besparicu, ali na pivo, vino i rakiju dajemo 668 miliona evra

Foto:Pixabay
Domaćinstva u Evropskoj uniji su u 2017. godini na alkohol potrošila više od 130 milijardi evra,a domaćinstva u Srbiji ukupno 668,2 miliona evra, prema podacima evropske statističke službe, Evrostata.

Ukupna potrošnja domaćinstava u EU na alkoholna pića činila je 0,9 odsto bruto domaćeg proizvoda u navedenoj godini, ili više od 300 evra po stanovniku. To znači da je u ukupnim rashodima domaćinstava na alkohol išlo 1,6 odsto raspoloživih prihoda.

Kada je reč o Srbiji, ukupna potrošnja domaćinstava na alkohol činila je 1,7 odsto BDP-a, dok je udeo tih izdataka u njihovim ukupnim rashodima u 2017. godini iznosio 2,5 odsto.

Evrostat napominje da ova računica nije obuhvatila kupovinu alkoholnih pića u restoranima i hotelima.

Od članica EU, po potrošnji na alkohol prednjače baltičke zemlje, budući da domaćinstva u Estoniji na alkohol troše 5,2 odsto ukupnih rashoda, u Letoniji (4,9%), a u Litvaniji (4,0 %).

Za njima slede Poljska (3,5%), Češka (3,3%), Mađarska (3,0%) i Finska (2,8%), Nemačka, Austrija i Portugalija (po 1,4 %), a najmanje troše Španija (0,8 %), Grčka i Italija (po 0,9%).

Zemlje čiji su građani potrošili najveće sume novca na alkohol su Nemačka (23 milijarde evra), Britanija (22 milijarde evra) i Francuska (21 milijarda evra).

Istovremeno, prema podacima Svetske zdravstvene organizacija (SZO) potrošnja žestokih alkoholnih pića u EU je u 2017. godini iznosila 10 litara po stanovniku.

Što se tiče jugoistočne Evrope, po potrošnji "žestoke kapljice" prednjače: Bugarska sa 12 litara po stanovniku, Rumunija je druga s količinom od 10 litara, Srbija i Makedonija po devet litara, Grčka sedam litara i Turska dve litre, pokazuju podaci SZO.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE