Obrenovac, 20.05.2019

Akcija uništavanja ambrozije


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 20.09.2018.
Usled povećane koncentracije polena ambrozije na teritoriji Gradske opštine Obrenovac, nadležni su pristupili akciji tretiranja ove alergene biljke

Foto:Printscreen
Na teritoriji Gradske opštine Obrenovac u toku je akcija uništavanja ambrozije. Ambrozija je rod invazivnih korova i jedna od najpoznatijih i najopasnijih alergenih biljaka na svetu.

Direktor Javnog preduzeća za zaštitu i unapređenje životne sredine Svetozar Andrić izjavio je da je koncentracija polena ambrozije povećana u odnosu na prošlu godinu.

"Naše preduzeće je u skladu sa sredstvima i mogućnostima, u prethodnom periodu, održalo više akcija uništavanja ambrozije. Akcije su postizale dobre rezultate, ali, nažalost, rezultati nisu bili dovoljni. U budućnosti ćemo održavati slične akcije sa ciljem da se nakon tri do četiri godine javne i privatne površine oslobode ambrozije. Inače, ambrozija se tretira od avgusta, do sada smo je kosili, a ove godine smo se odlučili za hemijski tretman", rekao je Andrić i apelovao na građane koji poseduju parcele sa ambrozijom da ih održavaju i čiste.

Obrad Isailović, član Veća Gradske opštine Obrenovac, naglasio je da se alergija na polen ambrozije kod ljudi sve više javlja.

"Ambrozija se širi pored kanala, pored reka i tamo gde je močvarno područje. Pogoduju joj klimatske promene, a polen ambrozije pravi najveće probleme od polovine avgusta do polovine septembra kada ga je najviše. Iz jedne biljke se rašire milioni zrnaca polena, a alergiju može da izazove od 20 do 30 zrnaca po kubnom metru. Da bi se neko zaštitio, nemoguće je reći mu da dva meseca ne izlazi iz kuće, da svakoga dana pere kosu, prozore, da svakoga dana menja posteljinu, ali najbezbednije kretanje za osobe koje su alergične, je posle kiše", kaže Isailović i dodaje da se zaštiti može i medicinskim sredstvima, a to su takozvani antihistaminici.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković napominje da u akciju uništavanja ambrozije moraju da se uključe svi.

"Mi ćemo na javnim površinama uraditi sve što je do nas. Napominjem da sa ovih parcela mogu poleteti i smrdibube, koje su se, takođe, pojavile u povećanom broju. Savetujem svima da, bez obzira na najavljeno zahlađenje sledeće nedelje, drže komarnike, jer smrdibube mogu potražiti utočište u toplim domovima", rekao je Čučković i obećao da će opština i javno preduzeće sledeće godine na pravi način odgovoriti na pojavu koja negativno utiče na veliki broj stanovnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE