Obrenovac, 21.01.2019

Osve┼ítan temelj hrama prepodobne Anastasije Srpske u Zabre┼żju(FOTO,VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2018.
Pri osve─çenju temelja Episkopu Milutinu saslu┼żivao je Episkop australijsko-novozelandski vladika Siluan uz sve┼ítenstvo obrenova─Źke crkve.

Foto:lokalnenovine.rs


´╗┐

Episkop valjevski Milutin uz prisustvo vernika, sveštenika obrenova─Źke crkve, predstavnika Gradske opštine Obrenovac  i ─Ĺaka osnovne škole u Zabre┼żju, osveštao je temelj novog hrama koji je posve─çen prepodobnoj Anastasiji Srpskoj. Pri osve─çenju temelja Episkopu Milutinu saslu┼żivao je Episkop australijsko-novozelandski vladika Siluan uz sveštenstvo obrenova─Źke crkve. Po završetku ─Źina osve─çenja temelja hrama, Episkop valjevski Milutin obratio se okupljenim vernicima svojom besedom i naglasio da meštani Zabre┼żja, ali i svi gra─Ĺani Obrenovca, ovim hramom dobijaju banju preporo─Ĺenja, bolnicu za duhovne bolesti i le─Źilište duše i tela.

Vekovna ┼żelja Zabre┼żana da u svom mestu izgrade Hram Bo┼żiji, kao mesto sabornosti, zajedništva i ogledalo hriš─çanskog identiteta krajem prošle godine sprovedena je u delo kada je zapo─Źeta izgradnja hrama prepodobne Anastasije Srpske.

Prepodobna Anastasija Srpska bila je supruga Stefana Nemanje, majka Vukana, Stefana i Rastka. Zamonašila se 1196. godine i dobila monaško ime Anastasija, njeno kršteno ime je Ana.  Anastasija je otpo─Źela svoj monaški ┼żivot u manastiru Presvete Bogorodice u Kuršumliji blizu Toplice, jednom od prvih manastira dinastije Nemanji─ça. Kada je njen suprug napustio manastir Studenicu 1196. godine kako bi otišao na Svetu Goru da bi se ponovo sreo sa svetim Savom, prepuštaju─çi kraljevski presto svom sinu Stefanu Prvoven─Źanom, Anastasija je ostala jedini roditelj izvorne dinastije Nemanji─ça koji je još uvek boravio u Kraljevini Srbiji. Nakon što je 1192. godine njen sin Sava sa 17 godina napustio kraljevski dvor u korist monaškog ┼żivota na Svetoj Gori, bla┼żena Anastasija nikada više nije videla svog sina u ovozemaljskom carstvu. Upokojila se 21. juna 1200. godine. Njene mošti po─Źivaju u manastiru Studenici. 

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE