Obrenovac, 12.12.2018

U aprilu novo PISA testiranje u─Źenika


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.01.2018.
Prilika da saznamo gde se nalazi obrazovanje u Srbiji...

Foto:A.Paunkovi─ç/RAS Srbija


´╗┐

Novo PISA testiranje u─Źenika po─Źinje u aprilu ove godine i traja─çe mesec i po dana, a testiranjem ─çe biti obuhva─Źene ─Źitala─Źka, matemati─Źka, nau─Źna i finansijska pismenost petnaestogodišnjaka - uglavnom u─Źenika prvog razreda srednje škole.

Rezultati ─çe pokazati gde se nalazi obrazovanje u Srbiji kada je re─Ź o funkcionalnom znanju u─Źenika i šta treba da se unapre─Ĺuje kako bi dostigli ┼żeljene standarde, ka┼żu u Ministarstvu prosvete.

Tako─Ĺe, rezultati ─çe pokazati i kako se znanje naših u─Źenika rangira u društvu više od 200 zemalja koje u─Źestvuju u ovom me─Ĺunarodnom istra┼żivanju.

U Ministarstvu prosvete dodaju da ─çe istra┼żivanje po─Źeti posle 10. aprila i tra─çe mesec i po dana, a ove godine ─çe da se realizuje na mnogo ve─çem uzorku od prethodnih.

Na PISA testiranju u─Źestvuju petnaestogodišnjaci, a u Srbiji su to uglavnom u─Źenici prvog razreda srednje škole. Testiranje ─çe se obaviti u 222 škole, a u─Źestvova─çe oko 8.000 u─Źenika.

Prošle godine ra─Ĺeno je probno PISA testiranje, a novina je bila što je ra─Ĺeno elektronski i po prvi put je uvedena finansijska pismenost. Za potrebe istra┼żivanja u Ministarstvu prosvete ka┼żu da su zajedno sa donatorima obezbedili dodatne laptopove kao podršku informatickim kabinetima škola, što ─çe omogu─çiti efikasniju realizaciju ove studije.

Prema novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja škole su u obavezi da u─Źestvuju u istra┼żivanjima koja se sprovode na osnovu me─Ĺunarodnih ugovora.

Od februara ove godine nastavnici i u─Źenici ─çe na sajtu Ministarstva prosvete mo─çi da se upoznaju sa zadacima koje su sa─Źinile radne grupe formirane u okviru Nacionalnog saveta za pra─çenje PISA istra┼żivanja, navodi se na sajtu Ministarstva prosvete.

Cilj je da se u─Źenici pripreme za takvu vrstu testiranja znanja, kako bi faktor iznena─Ĺenja i njegove negativne posledice na rezultat testa bili što manji.

Sredstva za PISA testiranje obezbe─Ĺuje Ministarstvo prosvete, a realizuje Institut za psihologiju.

Srbija u PISA testiranju u─Źestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja presko─Źila je istra┼żivanje 2015. godine, jer za to nisu bila obezbe─Ĺena sredstva.

Na poslednjem PISA testiranju na kome su u─Źestvovali u─Źenici iz Srbije, 2012. godinu, postignuti su rezultati koji su ispod proseka, Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE