Obrenovac, 21.05.2019

OPET APEL NADLEŽNIMA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2018.
Ko će i kako smeti da prevozi putnike?

Foto:Thinkstock
Osam IT organizacija iz cele Srbije, ponovo je apelovalo na nadležne, da izmene zakona o prevozu putnika ne budu donete bez javne rasprave i po hitnom postupku.

Kako navode, time će biti usporena i ugušena digitalizacija Srbije.

Organizacije su reagovale na javni odgovor Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje je to ministarstvo izdalo nakon apela IT zajednice i javnog saopštenja kompanije koja direktno oseća posledice ovih izmena, a u kojem je navedeno da se "ostaje pri predloženim izmenama propisa o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i stavu da će biti doneti bez javne rasprave, po hitnom postupku". 

"Ministarstvo ostaje pri predloženim izmenama, pokazujući tako suštinsko nerazumevanje digitalizacije i radeći u suprotnosti sa javnom agendom Vlade Srbije", upozorile su organizacije. 

Osim ministarstvu, organizacije su se obratile i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, navodeći da su posledice i poruke koje ovakve zakonske izmene proizvode "zabrinjavajuće". 

"I nakon čitanja obrazloženja ovakvih izmena, stav naših udruženja ostaje isti. Smatramo da predložene izmene onemogućavaju unapređenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima", piše u saopštenju osam organizacija. Izmenama se ograničava konkurencija, one su u suprotnosti sa podrškom inovativnom i digitalnom poslovanju, a donose obavezu korišćenja tradicionalnog taksimetra, pritom "isključujući opciju određivanja cena putem digitalne aplikacije", piše u saopštenju. 

Dodaje se da izmene obavezuju na overavanje računa pečatom prevoznika, što udaljava Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva. Oni su objasnili da recimo digitalni taksimetri mogu da spreče "već poznate" zloupotrebe mehaničkih taksimetara, zahvaljujući kojima se, građanima i turistima često nameću znatno više cene od realnih. 

"Korišćenje digitalnih tehnologija praktično onemogućava ovakav vid prevare. Činjenica da Ministarstvo korišćenje tradicionalnog taksimetra predstavlja kao vid obračuna cene koji je sigurniji za građane, pokazuje da nadležni ne poznaju realno stanje na polju koje žele da uređuju", ocenjeno je u saopštenju. 

Još jednom su pozvali Vladu Srbije da se hitno odredi po ovom pitanju, pomogne nadležnom Ministarstvu da uvidi svoj propust i da vrati nacrt zakonskih izmena na razmatranje, uz uključivanje šireg kruga zainteresovanih strana u dijalog. Saopštenje su potpisali Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mreža, Vojvođanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE