´╗┐ OPET APEL NADLE┼ŻNIMA

Obrenovac, 19.08.2018

OPET APEL NADLE┼ŻNIMA


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 28.07.2018.
Ko ─çe i kako smeti da prevozi putnike?

Foto:Thinkstock


´╗┐

Osam IT organizacija iz cele Srbije, ponovo je apelovalo na nadle┼żne, da izmene zakona o prevozu putnika ne budu donete bez javne rasprave i po hitnom postupku.

Kako navode, time ─çe biti usporena i ugušena digitalizacija Srbije.

Organizacije su reagovale na javni odgovor Ministarstva gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrastrukture, koje je to ministarstvo izdalo nakon apela IT zajednice i javnog saopštenja kompanije koja direktno ose─ça posledice ovih izmena, a u kojem je navedeno da se "ostaje pri predlo┼żenim izmenama propisa o prevozu putnika u drumskom saobra─çaju i stavu da ─çe biti doneti bez javne rasprave, po hitnom postupku". 

"Ministarstvo ostaje pri predlo┼żenim izmenama, pokazuju─çi tako suštinsko nerazumevanje digitalizacije i rade─çi u suprotnosti sa javnom agendom Vlade Srbije", upozorile su organizacije. 

Osim ministarstvu, organizacije su se obratile i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabi─ç, navode─çi da su posledice i poruke koje ovakve zakonske izmene proizvode "zabrinjavaju─çe". 

"I nakon ─Źitanja obrazlo┼żenja ovakvih izmena, stav naših udru┼żenja ostaje isti. Smatramo da predlo┼żene izmene onemogu─çavaju unapre─Ĺenje oblasti prevoza putnika i nanose štetu krajnjim korisnicima", piše u saopštenju osam organizacija. Izmenama se ograni─Źava konkurencija, one su u suprotnosti sa podrškom inovativnom i digitalnom poslovanju, a donose obavezu koriš─çenja tradicionalnog taksimetra, pritom "isklju─Źuju─çi opciju odre─Ĺivanja cena putem digitalne aplikacije", piše u saopštenju. 

Dodaje se da izmene obavezuju na overavanje ra─Źuna pe─Źatom prevoznika, što udaljava Srbiju od strateški postavljenih ciljeva u oblasti digitalne transformacije društva. Oni su objasnili da recimo digitalni taksimetri mogu da spre─Źe "ve─ç poznate" zloupotrebe mehani─Źkih taksimetara, zahvaljuju─çi kojima se, gra─Ĺanima i turistima ─Źesto name─çu znatno više cene od realnih. 

"Koriš─çenje digitalnih tehnologija prakti─Źno onemogu─çava ovakav vid prevare. ─îinjenica da Ministarstvo koriš─çenje tradicionalnog taksimetra predstavlja kao vid obra─Źuna cene koji je sigurniji za gra─Ĺane, pokazuje da nadle┼żni ne poznaju realno stanje na polju koje ┼żele da ure─Ĺuju", ocenjeno je u saopštenju. 

Još jednom su pozvali Vladu Srbije da se hitno odredi po ovom pitanju, pomogne nadle┼żnom Ministarstvu da uvidi svoj propust i da vrati nacrt zakonskih izmena na razmatranje, uz uklju─Źivanje šireg kruga zainteresovanih strana u dijalog. Saopštenje su potpisali Niški klaster naprednih tehnologija, IT klaster Subotica, IKT mre┼ża, Vojvo─Ĺanski IKT klaster, IT klaster Centralne Srbije, Inicijativa Digitalna Srbija, Zrenjaninski IKT klaster i SEE ICT.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE