Obrenovac, 13.11.2019

APEL! STI┼ŻU VASKR┼áNJI I PRVOMAJSKI PRZNICI!


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.04.2019.
Vozite pa┼żljivo, kad pijete ne sedajte za volan, po┼ítujte saobra─çajne propise ...

Foto:Danijela Vujsic


´╗┐

Za vreme vaskršnjih i prvomajskih praznika je pove─çan obim tranzitnog saobra─çaja, u ve─çoj meri su prisutna putovanja na du┼że relacije i, ukoliko su vremenske prilike povoljne, ve─çi je broj mopedista, motociklista i biciklista u saobra─çaju. Ve─çi obim saobra─çaja zna─Źi i pove─çan rizik od opasnih situacija u saobra─çaju, koje ─Źesto mogu dovesti do nastanka saobra─çajnih nezgoda u kojim se ljudski ┼żivoti dovode u opasnost. Period praznika ─Źesto prati i opuštanje i konzumiranje alkohola.

U vreme praznika, a posebno ''Prvog maja'', pove─çana je mobilnost stanovništva radi odlazaka u prirodu, izletišta i inostranstvo.

U prethodnih pet godina za vreme vaskršnjih praznika (od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa) poginulo je 28 lica u saobra─çajnim nezgodama. Me─Ĺutim, va┼żno je napomenuti da je najve─çe stradanje u saobra─çajnim nezgodama zapravo ─Źetvrtkom (dan pre Velikog petka). Ovakvi podaci se dovode u vezu sa tim što je Uskrs veliki ''porodi─Źni'' praznik i ─Źetvrtkom veliki broj gra─Ĺana putuje od mesta u kojem rade i borave ka mestima u kojima ┼żive njihove porodice, kako bi zajedno proslavili praznik.

Podaci Agencija za bezbednost saobra─çaja pokazuju da ─Źetvrtkom, dan pre Velikog petka, u Srbiji u proseku pogine tri lica dnevno u saobra─çajnim nezgodama. Pove─çano stradanje u saobra─çajnim nezgodama je prisutno i ponedeljkom (drugog dana Uskrsa) kada se veliki broj u─Źesnika u saobra─çaju nakon praznika vra─ça ka mestima u kojima rade i borave.

Kada su prvomajski praznici u pitanju, u prethodnih pet godina u vreme prvomajskih praznika poginulo je 11 ljudi. U danima oko prvomajskih praznika, najve─çi broj  pogine baš na ''Prvi maj''.

Saobra─çajne nezgode sa smrtnim posledicama se za vreme uskršnjih praznika najviše doga─Ĺaju na otvorenim deonicama dr┼żavnih puteva. Kada su prvomajski praznici u pitanju, zanimljivo je ista─çi da se saobra─çajne nezgode sa poginulim licima podjednako doga─Ĺaju na dr┼żavnim putevima, lokalnim putevima, ali i na nekategrisanim putevima.

Na nekategorisanim putevima se za praznik ''Prvi maj'' u zna─Źajno ve─çem broju doga─Ĺaju saobra─çajne nezgode sa poginulim i povre─Ĺenim licima, nego što je to slu─Źaj u ostalim danima tokom godine.
Analize koje sprovodi Agencija za bezbednost saobra─çaja ukazuju na to da su naj─Źeš─çi faktori nastanka saobra─çajnih nezgoda sa nastradalim licima u vreme uskršnjih i prvomajskih praznika ''neprilago─Ĺena brzina'' i ''vo┼żnja pod dejstvom alkohola''.

Brzina predstavlja faktor koji doprinosi nastanku saobra─çajnih nezgoda, ali i u najve─çoj meri i odre─Ĺuje te┼żinu njihovih posledica. Naime, kod ve─çih brzina su šanse za u─Źestvovanje u nezgodi ve─çe i ve─ça je te┼żina posledica nezgoda.
Va┼żno je ista─çi da je, u vreme ovih praznika, pove─çan uticaj alkohola na nastanak saobra─çajnih nezgoda. Za vreme uskršnjih praznika svako deseto poginulo lice je nastradalo u saobra─çajnoj nezgodi zbog alkohola kao uticajnog faktora. Kada su prvomajski praznici u pitanju, uticaj alkohola je još zastupljeniji. U vreme prvomajskih praznika, svako sedmo poginulo lice u saobra─çajnim nezgodama je nastradalo zbog alkohola.

Svesni smo ─Źinjenice da u danima vaskršnjih i prvomajskih praznika popijemo koje pi─çe više, ali isto tako moramo biti svesni ─Źinjenice da ne smemo upravljati vozilom ukoliko smo pod dejstvom alkohola i da koriš─çenje alkohola, ─Źak i u malim koli─Źinama, pove─çava rizik od u─Źeš─ça u saobra─çajnim nezgodama za voza─Źe i pešake. Prema istra┼żivanjima Agencije za bezbednost saobra─çaja voza─Źi koji upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imaju oko dvadeset puta ve─çi rizik da u─Źestvuju u saobra─çajnim nezgodama u kojima ─çe smrtno stradati ili zadobiti povrede od voza─Źa koji nisu konzumirali alkohol.

Pored brzine i alkohola, na nastanak najte┼żih saobra─çajnih nezgoda uti─Źu ─Źesto i nepropisno preticanje, obila┼żenje kolone vozila, neustupanje prvenstva prolaza, a ve─çim posledicama ovih nezgoda u velikoj meri doprinose i nekoriš─çenje zaštitne kacige, sigurnosnog pojasa i de─Źijeg autosedišta.

Ovim putem koristimo priliku da apelujemo na sve voza─Źe da u vreme nailaze─çih praznika oprezno upravljaju svojim vozilima i poštuju saobra─çajne propise ne konzumiraju alkohol i psihoaktivne supstance, upotrebljavaju sigurnosne pojaseve, poštuju ograni─Źenja brzina, ispravno prevoze decu uz koriš─çenje adekvatnih sistema zaštite za decu – de─Źija autosedišta i/ili sigurnosni pojasevi.

S obzirom na po─Źetak sezone dvoto─Źkaša, voza─Źi drugih motornih vozila još uvek ne o─Źekuju pove─çan broj biciklista i motociklista na putu, pa je potrebno skrenuti im pa┼żnju da o─Źekuju motocikliste i bicikliste i da ih poštuju u saobra─çaju, posebno pri preticanju.
Apelujemo i na ostale u─Źesnike u saobra─çaju da budu oprezni i da poštuju saobra─çajne propise.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE