Obrenovac, 06.07.2022

OTVOREN AUTO-PUT 'MILOŠ VELIKI' (FOTO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 18.08.2019.
Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku

Foto:lokalnenovine.rs
Deonica auto-puta "Miloš Veliki" od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena kod petlje Ljig, uz vatromet i pesmu "Igrale se delije". Saobraćaj je zvanično pušten prolaskom prvih automobila, u bojama zastave Srbije, kroz tunel Brančić.

Svečanom otvaranju auto-puta prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, članovi Vlade Srbije, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori Andrija Mandić, kineska delegacija, kao i mnogobrojni gosti i građani.

Vučić je u svom obraćanju poručio da ovaj auto-put pokazuje "novi nivo kvaliteta života za građane Srbije" i da se na njega čekalo 70 godina.

"Ovaj auto-put će biti hrast budućnosti za svu našu decu koja treba da ostanu u Srbiji jer će da dovede investitore u Lajkovac, Valjevo, Milanovac, Požegu i Čačak", kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je prethodno, u društvu kineske ambasadorke, ministara u Vladi Srbije, i Dodika i Mandića, u otvorenom autobusu obišao novu trasu auto-puta.

Autobus je stajao na određenim deonicama, a kod isključenja za Ub dočekao glumac Nenad Jezdić obučen kao Miloš Obrenović po kome auto-put nosi ime, ali i predstavnici FK "Jedinstvo" i ženskog odobjkaškog kluba "Ub".

Kod isključenja za Lajkovac i Valjevo dočekalo ih je kultruno umetnčiko društvo uz izvođenje kulturno umetničkog programa.

Vučić je svoj obilazak počeo na naplatnoj stanici Obrenovac, razgovarao sa predstavnicima kompanija koje su gradile put, a zatim istakao da bi svi trebalo da budu ponosni na auto-put i oni koji njega vole i oni koji ga ne vole.

On je kazao da je još devedesetih radikali obećavali da će taj auto-put biti otvoren i da je to sada učinjeno jer država ima para.

"Niko nikada to nije mogao da uradi jer nije imao novac sada može jer imamo novca posle teških reformi koje smo počeli da sprovodimo", naglasio je Vučić i dodao da je napor pružio ceo narod da bi se taj auto-put otvorio.

Predsednik posebno navodi da je ponosan što auto-put Obrenovac-Čačak nosi naziv Miloša Obrenovića istakavši da mu zvaničan evropski naziv E763 ništa ne znači.

"E 763 meni ništa ne znači, a Miloš Obrenović mi znači puno. To je čovek koji je posle Prvog srpskog ustanka ostao uz svoj narod podigao Drugi srpski ustanak. Stvorio je prvi slobodni ustav, Sretenjski ustav, to je čovek koji je bio nepismen a ostavio je škole prosvetne ustanove i muzeje. Ja sam srećan i ponosan što je put dobio ime po njemu", rekao je Vučić novinarima dok se otvorenim autobusom vozio auto-putem "Mioš veliki".

Na kritike zbog naziva auto-puta odgovorio je rečima da se ne osvrće na te "kamenčiće" i "klikere".

Vučić je najavio i da će 18. decembra ove godine otvorena deonica od Surčina.

Sa Vučićem je na naplatnoj stanici bila ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, član predsedništva BiH Milorad Dodik i crnogorski političar Andrija Mandić.

On je tokom razgovora kinesku ambasadoroku podsetio na obećanje koje je dobio od kineskih predstavnika da će do kraja 2021. godine biti otvorena deonica Čačak-Požega.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković takođe navodi da će auto-put "Miloš Veliki" biti značajan i za građane i privredu. Osim toga, on je novu deonicu okarakterisao i kao sigurnu budućnost za mlade ljude koji žele da ostanu u rade u svom rodnom mestu.

Deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga, dužine 62,7 kilometara, projektovana je za brzine od 130 kilometara na čas.

Auto-put je širok 28,4 metra i ima brzu, srednju i zaustavnu traku.

Na novoj saobraćajnici su 42 mosta i nadvožnjaka, te oko 200 kilometara odbojne ograde.

Novi put trebalo bi da rastereti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd.

Sa ranije otvorenom deonicom Ljig-Preljina čini celinu od 103 kilometra auto-puta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE