Obrenovac, 11.08.2020

DOBRA VEST ZA GRAĐANE I PRIVREDU CELE ZEMLJE


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.06.2019.
Auto-put od Obrenovca do Ljiga gotov do 15. avgusta

Foto:Printscreen
Auto-put od Obrenovca do Ljiga u dužini oko 63 kilometra biće završen i pušten u saobraćaj do 15. avgusta, izjavila je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović nakon razgovora s predsednicima izvođača i nadzora.

Mihajlović je obišla celu trasu sve tri deonice tog dela Koridora 11, Obrenovac - Ub, Ub - Lajkovac i Lajkovac - Ljig, i tom prilikom razgovarala s predstavnicima kineske Šandong haj spid grupe, podizvođača Energoprojekt niskogradnje i Nukleusa, i nadzora - Koridora Srbije.

"Do tada ću im stajati nad glavom, sve dok taj rok ne bude ispoštovan", kazala je Mihajlović novinarima.

Ministarka je podsetila da su te deonice trebalo da budu otvorene za Vidovdan, 28. jun, ali da je rok pomeren, pre svega, zbog kišovitog aprila i maja.

"Nisam poznata kao neko ko hvali izvođače, ali je činjenica da smo u prethodnom periodu imali dosta kiše i da zbog toga radovi nisu mogli biti završeni do Vidovdana", rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da će sa otvaranjem tog auto-puta Srbija dobiti otvoren ceo auto-put od Obrenovca do Preljine kod Čačka u dužini od 103 kilometra i ocenila da će to mnogo značiti građanima i privredi zemlje.

"Zaobilazimo najkritičniji deo Ibarske magistrale, koju svi zovemo "magistrala smrti"", istakla je ministarka.

Rekla je da je od Obrenovca do Ljiga ostalo još da se završi sanacija auto-puta na deonici Ub - Lajkovac, koja je pravljena od, kako je rekla, gline i blata, i da se završi opremanje tunela Brančići kod Ljiga.

Deonca Ub - Lajkovac se popravlja na ukupno 13 mesta, a u taj posao je uključen još jedan podizvođač koji će asfaltirati tu deonicu - azerbejdžanski Azvirt.

Zorana Mihajlović je rekla i da se u decembru završava i deonica Koridora 11 Surčin - Obrenovac i za sledeću nedelju najavila potpisivanje komercijalnog ugovora za deonicu od Novog Beograda do Surčina.

Ona je dodala i da bi auto-put od Obrenovca do Čačka bio završen još prošle godine da nije blata i gline koji su ugrađivani na deonici Ub-Lajkovac, zbog čega je morao deo radova ponovo da se izvede.

"Tako nešto nije smelo da se desi i toga više neće biti dok je ove vlade i ovog ministarstva", naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da kad je izgradnja auto-puteva u pitanju "nema opuštanja" jer je građevinska sezona u toku i da će ministarstvo nastaviti da kontroliše gradilišta u Srbiji.

Direktor kineskog Šandonga u Srbiji Džang Đenčao rekao je da ta kompanija, zajedno sa svojim podizvođačima čini sve da radovi budu uspešno završeni i deonice spremne za puštanje u saobraćaj 15. avgusta.

"Od kako se poboljšalo vreme, radovi na ovim deonicama veoma brzo napreduju, svi zajedno radimo i možemo da u potpunosti da ispunimo zahtev ministarstva da izgradnja bude završena do 15. avgusta", rekao je Džang.

Generalni direktor Energoprojekt niskogradnje Aleksandar Stanović kazao je da je cilj da se radovi završe do 15. avgusta, što je i mišljenje nadzora. "Nadamo se ovakvom vremenu i u narednom periodu, a najveća pažnja usmerena je na deonicu Ub-Lajkovac", rekao je Stanović.

Ivan Pavlović iz Koridora Srbije navodi da se dobro odvijaju radovi, kao i da se otklanjaju svi nedostaci na deonici Ub - Lajkovac. On je posebno naglasio da nema nikakvih tehničkih problema.

Vrednost radova na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig je 333,74 miliona dolara, a njihova ukupna dužina je 50,2 kilometra. Dužina deonice Ub-Lajkovac je 12,5 kilometra, a vrednost radova na sanaciji 2,5 kilometra na ovoj deonici je oko 10 miliona evra.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE