Obrenovac, 19.06.2019

BAKŠIŠ POSTAJE OBAVEZAN DEO RAČUNA


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2018.
Ugostitelji traže 'siguricu' za sebe

Foto:Telegraf/Shutterstock/Profimedia
Ukoliko prođe inicijativa Udruženja hotelijera i restoratera Srbije, uskoro ćemo u kafanama i kafićima biti obavezni da ostavljamo bakšiš. Napojnica koju ćemo u tom slučaju morati da damo iznosila bi 10 odsto računa, a delila bi se na sve zaposlene u ugostiteljskom objektu.

Georgi Genov, direktor HORES-a objašnjava da konobari svaki put kada prime bakšiš krše zakon i prave potencijalni problem objektu u kom rade. Ako Poreska uprava kod zaposlenih pronađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, podnose protiv poslodavaca prekršajne prijave za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću u rasponu do 2 miliona dinara za pravna lica, do 500.000 dinara za preduzetnike.

- Takođe, problem je što u nedostatku zakonske regulative ne postoji način da se napojnica isplati plaćanjem kreditnom karticom, što je praksa kod stranih gostiju. Osim toga, ovakav vid nagrade se, u nedostatku posebnog zakonskog regulisanja, tretira kao oblik ličnih primanja što podrazumeva plaćanje PDV od 20 odsto, plus poreza i doprinosa - objašnjava Genov.

Zbog toga HORES smatra da napojnice moraju biti prepoznate kao poseban oblik ličnih primanja na koji bi se plaćalo samo 20 odsto poreza.

- Predlažemo da se kod nas napojnica limitira do 10 odsto i registruje u kasi, a da se posle deli svom osoblju u ugostiteljskom objektu, jer za kvalitet usluge nisu zaslužni samo konobari, već i šankeri i kuvari...- objašnjava Genov.

Pitanje je šta se dešava ukoliko nismo zadovoljni uslugom i ne želimo da damo konobaru bakšiš, jer smatramo da nije zaslužio.

- U tom slučaju će gosti moći da traže povraćaj novca - izričit je Genov.

Ugostitelji smatraju da bi koristi od zakonskog regulisanja pitanja napojnice imali svi učesnici. Gosti bi dobijali bolju i kvalitetniju uslugu, uslužno osoblje veću zaradu, preduzetnici veći promet, a država veći prihod u budžetu.

U Evropi se preporučuje da napojnica - bakšiš u restoranu bude od 5 pa do 15 odsto od ukupne cene, posebno kada su u pitanju skuplji restorani. Za taksi usluge ta vrednost je oko 10 odsto, a za nosače u hotelima se pod pristojnim podrazumeva evro po torbi. Jedan evro se daje i za organizaciju prevoza ili rezervaciju u nekom restoranu, dok se saveti za obilaske u hotelima plaćaju samo zahvalnošću.

- U Srbiji je praksa je da se konobarima ostavlja do 10 odsto od cene naplaćene usluge, dok se manji iznosi, ali ne tako često, daju prilikom nošenja prtljaga ili plaćanja usluga u hotelima - kaže sagovornik Telegrafa.

Ovo nije jedina inicijatova HORES-a. Hotelijeri i restorateri tražili su i da se PDV na hranu koja se služi u restoranima sa sadašnjih 20 smanji na 10 odsto.

- To bi snizilo cene obroka, povećalo promet i učinilo besmislenim poslovanje u sivoj zoni - kaže Genov.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE