Obrenovac, 20.05.2019

ASTRONOMSKE CENE STANOVA U NOVOGRADNJI


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.07.2018.
Hoćete stan u Beogradu? Evo koliko će to da vas KOŠTA!

Foto:Printscreen
Povoljni stambeni krediti oživeli su tržište nekretnina, ali i podigli cene kvadrata u Beogradu.

Najskuplja je novogradnja, koja, na jednoj od najatraktivnijih lokacija - kod Hrama Svetog Save na Vračaru, ide od 2.500 do čak 4.000 evra po kvadratu.

- Cene stanova jesu skočile, ali je veoma teško govoriti o tome u procentima. Pre svega, novogradnja je otišla u nebo. Maltene, nema neke razlike da li je centar ili periferija, sve u novogradnji je dosta skupo. Dok ima kupaca, a ima ih zahvaljujući povoljnim kreditima i velikom interesovanju, niko nema interesa da spušta cenu. Stanove kupuju, uglavnom mladi, na kredit, koji žele nov stan, sa garažnim mestom - kaže Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za nekretnine.

Na ceni su, navodi, kvadrati u modernim kompleksima, poznatim kao kondominijumi jer stanarima nude vanstandardni zajednički prostor - bazen, igrališta, spa-centar, teretanu i drugo, ali i pružaju bezbednost - imaju portira, video-nadzor i drugo. Recimo, kod „Aviv parka“ na Zvezdari, gde je cena kvadrata bila i 1.300 evra, sada je u jednom takvom kompleksu 1.700 evra.

Cene novogradnje na jednoj od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, a to je kod Hrama Svetog Save, kreće se od 2.500 do čak 4.000 evra po kvadratu. Vrtoglavu cifru od 4.000 evra dostigao je kvadrat u nedavno izgrađenoj zgradi koja gleda u Hram, a nalazi se između poznate picerije i čuvenog beogradskog bara i restorana. Ti stanovi su prodati još dok nije bila stavljena ni jedna jedina cigla.

Cene su drastično porasle i na Novom Beogradu. Najatraktivnije novobeogradske lokacije su Blok A, kao i „Vest 65“, gde je cena kvadrata 2.500 evra.

- Skok cena u novogradnji povukla je i ostale cene kvadrata na tržištu. Oni koji nemaju toliko novca da kupe stan u novogradnji odlučuju se za stanove u starijim zgradama... Interesantno, mnogo brže se proda ono što je skuplje. Međutim, nestali su prosečni kupci, odnosno oni koji su spremni da izdvoje između 100.000 i 150.000 evra za stan. Njih je procentualno manje od kupaca koji su za stan spremni da plate od 200.000 do 350.000 evra - navodi ona.

Lazarevićeva smatra da se trend rasta cene kvadrata u prestonici sada ipak zaustavio.

- Mislim da cene neće ići dalje. Međutim, bojim se da jednog trenutka, i to zahvaljujući elektronskim dozvolama, zbog kojih se ovako brzo zida, ne dođemo u situaciju da se tržište zasiti, pa cene krenu nadole. Ovo je vreme kada treba prodavati, dok s kupovinom treba biti oprezan, odnosno treba kupiti ono što uvek može da se proda po dobroj ceni - navodi Lazarevićeva.

„Arena“ više nije na ceni

Stanovi kod „Štark arene“ nisu više atraktivni kao ranije, pa je i cena od nekada 3.000 evra pala na 1.700 evra po kvadratu. Kad je reč o Novom Beogradu, najpovoljniji stanovi su i dalje u blokovima 45 i 70, s tim da je kvadrat od 1.100 do 1.200 evra. U blokovima 61, 62 cena je sa 900 skočila na 1.200 evra po kvadratu.

Povoljniji kvadrati u Beogradu

Braće Jerković od 900 do 1.400

Mirijevo od 900 do 1.300

Medaković III 1.100

Medaković I i II 1.000

Lekino brdo od 1.400 do 1.700

*cene su u evrima

Ogromno interesovanje za „Beograd na vodi“

Agenti za nekretnine tvrde da je velika potražnja za stanovima u Beogradu na vodi.

- Ogromno je interesovanje za „Beograd na vodi“. Cena je spuštena na neku normalnu. Zavisi sve o kojoj zgradi je reč, ali se može naći kvadrat od 2.000 do 2.200 evra plus PDV. Recimo, stan od 69 kvadrata košta 155.000 evra, a useljenje je krajem godine - kaže Kaća Lazarević.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE