Obrenovac, 28.01.2020

AUTO-ŠKOLE OSTAJU BEZ INSTRUKTORA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.01.2019.
Strahuje se da buduće vozače neće imati ko da obučava

Foto:ATA Images
Zbog malih zarada, ali i preoštre kaznene politike, postoji opasnost da naše buduće vozače neće imati ko da obučava.

Na sticanje vozačke dozvole u Srbiji čekaće se i duže od sadašnjih "nekoliko meseci" jer pored nedostatka ispitivača, ako se ništa ubrzo ne promeni, auto-škole će imati i manjak instruktora.

- Od svakog časa koji održim dobijem 300 dinara. Da bih zaradio 50.000-60.000 dinara moram da vozim najmanje 200 časova, što je praktično neizvodljivo - jada se "Novostima" Marko T. iz jedne od beogradskih auto-škola. -

On je dodao i da za svaku sitnicu, i "najmanju grešku koju upiše u "knjigu rada", ili ako na primer ima i minut manje od 11 sati odmora, saobraćajna policija, koja je non-stop u kontroli, piše mu kaznu.

On objašnjava da su kazne nesrazmerno velike. Instruktor za bilo koju, čak i najsitniju grešku, nehotično pogrešno upisano vreme na primer, plaća 10.000 dinara.

- Za taj prekršaj odgovorno lice u auto-školi mora da plati kaznu od 20.000, a auto-škola najmanje 100.000 dinara - kaže sagovornik "Novosti".

On dodaje i da nije logično da ako kao "civil", vozač van radnog vremena, napravi saobraćajni prekršaj za koji mu na primer oduzmu dozvolu mesec dana on ne može da se bavi svojim poslom čak dve godine.

VIŠE CENE NISU REŠENJE

Iako je jedan broj auto-škola krajem prošle godine podigao cenu obuke, nekoliko vlasnika beogradskih auto-škola kaže da "to nije rešenje".

- Obuka je za džep prosečnog kandidata i sada previsoka - kažu oni za "Novosti". - Rešenje bi bilo kada bi nam država kroz poresku politiku priznala kupovinu automobila kao nabavku osnovnih sredstava za rad.

DVE KAZNE I ODE LICENCA

I vlasnici auto-škola kažu da su svesni da će vrlo verovatno ostati bez velikog broja instruktora, a sada ih ima nešto više od 4.700 u celoj Srbiji, ne samo zbog toga što su slabo plaćeni već i zbog novih propisa.

- Svi koji imaju C kategoriju, a u to se ubraja i većina instruktora vožnje, ove godine će po automatizmu, zbog odredaba novog Zakona o saobraćaju, dobiti licencu profesionalnog vozača sa kojom bez problema mogu da odu u inostranstvo i voze kamion - kaže jedan od vlasnika auto-škole.

Razlika u plati ali i u uslovima rada je ogromna i jasno je da, kako kaže vlasnik, oni tu utakmicu "ne mogu da dobiju".

On objašnjava i da se do licence teško stiže, potrebno je da se prvo završi srednja saobraćajna škola, a zatim treba da se stekne i peti stepen "vozač instruktor".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE