Obrenovac, 21.05.2019

KOME SMO VERNI?


Izvor: Alo/B92,Lokalne novine | Obrenovac, 27.07.2018.
Evo koji se automobil najviše vozi u Srbiji i regionu, a koji u svetu

Foto:Alo!/Rajko Ristić
Iako Srbi najviše "veruju" Nemcima, tačnije Volkswagenu, najprodavaniji automobili u Srbiji su italijanski, tačnije FIAT, što i nije toliko iznenađenje s obzirom na fabriku u Kragujevcu i pre svega na cenu polovnjaka.

Što se tiče naših zapadnih suseda, Hrvati su i dalje potpuno verni Volkswagenu koji osim finansijskih kazni nije preterano osetio posledice "Dizelgejt" afere jer je VW i dalje najpopularniji brend u većini evropskih zemelja, poput Nemačke, Austrije, Švajcarske, ali i često "opreznijih" Skandinavaca.

Što se tiče BiH, gde legendarni Golf 2, popularna "dvica" ima status božanstva (zašto je tako lako će vam objasniti svako kome je bio neophodan pouzdan automobil tokom ratnog i posleratnog perioda 90-ih), VW više nije na prestolu.

Finansijska ograničenja "pogurali" su u prvi plan jeftiniji VW brend Škodu, pa su sada automobili češkog proizvođača najzastupljeniji na ulicama BiH gradova, kao i u Finskoj.

Naravno, čast izuzecima, ako se zateknete slučajno u romanijskoj regiji teško ćete među VW znakovima primećivati bilo koji drugi. Što se tiče ostalih zemalja iz regiona. u Makedoniji, Bugarskoj i Rumuniji najzastupljenija je Dacia.

Na globalnom nivou je priča malo drugačija. Toyota dominira Dalekim istokom, izuzev u Vijetnamu gde je najzastupljenija Kia, u Kini dominira tek deset godina stara domaća kompanija Wuling, dok je u Južnoj Koreji logično najpopularniji Hyundai.

Hyundai je izuzetno zastupljen i u Rusiji, dok je Toyota izuzetno zastupljena u Južnoj Americi, iako Brazilci najčešće voze Chevrolet. Što se tiče "prestižne" Severne Amerike, u SAD i Kanadi je bez premca Ford.

U prvoj polovini 2018. godine najprodavaniji automobil na svetu je nova generacija Toyota Corolle sa više od 500.000 primekara, a slede Fordovi kamioneti serije F sa oko 450.000. Na trećem mestu je evropski vladar VW Golf sa 370.000, ali bi to moglo da se promeni sledeće godine kada stigne osma generacija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE