Obrenovac, 24.05.2019

Epidemiolozi ističu da nema nikakvog 'američkog virusa' u Obrenovcu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.07.2018.
Epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne 'američki', već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, Foot and Mouth Disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.

Foto: Ilustracija
Vest da je više od 50 mališana u Obrenovcu u poslednjih mesec dana zaraženo  "američkim virusom", koji ostavlja ospice po rukama, nogama i ustima  uznemirila je brojne roditelje.

Međutim, epidemiolozi ističu da se nije pojavio nikakav novi virus, naročito ne "američki", već da je reč o poznatoj bolesti ruku, stopala i usta (Hand, Foot and Mouth Disease) koja je česta u dečjim kolektivima, brzo prolazi i uglavnom ne ostavlja posledice.

Direktor Doma zdravlja Obrenovac Bojan Pešić rekao je za Tanjug da su pre mesec dana imali epidemiju lokalnog tipa u vrtiću "Veseljko", gde je od bolesti ruku, stopala i usta obolelo 22 dece, a epidemiolog Biljana Begović Vuksanović iz Gradskog zavoda za zaštitu zdravlja da prvi put čuje da je uzročnik te bolesti nekakav "američki virus". 

"Bolest ruku, stopala i usta jeste virusno oboljenje, ali prvi put čujem da je uzročnik nekakav 'američki virus'. Bolest izaziva virus iz grupe enterovirusa", kaže Begović Vuksanović za Tanjug. 

Ona pojašnjava da se bolest najčešÄ‡e javlja kod dece do pet godina i da je karakteriše osip po stopalima, rukama licu, te je zbog toga i dobila naziv bolest ruku, stopala i usta. 

"Bolest obično prolazi sa blagim ili čak nikakvim simptomima. Može se javiti osip, malaksalost, gubitak apetita, gušobolja", pojašnjava Begović Vuksanović i navodi da se virus prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a da inkubacija traje tri do sedam dana. 

U isto vreme kada je u obrenovačkom vrtiću "Veseljko" obolelo 22 dece, bila je epidemija i u vrtiću na Novom Beogradu gde je obolelo sedam mališana. Prošle godine u Beogradu su bile dve epidemije bolesti ruku, stopala i usta, a u 2016. godine sedam, uglavnom u predškolskim ustanovama.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE