Obrenovac, 22.02.2019

'BUP'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2018.
Nova droga se širi Srbijom, heroin je za nju mala maca

Foto:Screenshot Youtube
Tableta buprenorfina, u narko slengu poznata kao "bup", stvara daleko jaču zavisnost od opijata koji želi da suzbije.

Lekovi poput suboteksa koji bi trebalo da pomognu korisnicima narkotika u "skidanju" sa heroina mogu da izazovu još veću zavisnost nego ova opasna droga, pa ih mladi u Srbiji danas sve češće koriste kao opijate.

Kako prenosi Telegraf, suboteks (buprenorfin) je lek koji se koristi za lečenje zavisnika, a koliko može da bude opasan ukoliko se zloupotrebi najbolje pokazuje slučaj tridesetdvogodišnjeg muškarca iz Borče koji je u petak u kritičnom stanju primljen u bolnicu zbog predoziranja ovim "lekom".

Ne samo što je u bolnicu dovezen sa slabim pulsom i bez svesti, već zbog specifičnosti droge koju je koristio nije reagovao ni na terapiju koja se inače daje zavisnicima koji se predoziraju.

Mladić je umesto heroina koristio "lek" suboteks. Iako je njegova prava namena pomoć u "skidanju" sa teških opijata i ublažavanje apstinencijalne krize, zavisnici ga često zloupotrebljavaju i koriste kao drogu.

Tableta buprenorfina, u narko slengu poznatija kao bup, blokira receptore na koje se veže heroin, ali stvara daleko jaču i dužu zavisnost od opijata koji želi da suzbije.

Bivši zavisnik R. M. objašnjava da oni koji se drogiraju suboteksom od njega budu gori nego od heroina.

- Nakon doze ovog leka mnogo se spava, a kada je čovek budan izgleda kao zombi i ne seća se ničega. Mladi koji su "na suboteksu" nisu u stanju da naprave neku glupost, ali sa svakom dozom rizikuju svoj život - objašnjava dobro upućen izvor.

I dok kod heroina kriza traje od pet do sedam dana i moguće je skinuti se "na suvo“, kod nepravilnog korišćenja suboteksa kriza traje mesec dana i bez medicinske pomoći, skidanje je nemoguće.

- Narkomani tabletice ovog leka najčešće izdrobe, pa ih ubrizgavaju u venu, na isti način kao i heroin. Neki ga tako usitnjenog i šmrču. Tako se dešava da se narkomani koji su zvanično na terapiji odvikavanja drogiraju istim lekovima koji bi trebalo od droge da ih izleče. Razbijeni su daleko brutalnije nego kada su bili na heroinu.

Simptomi predoziranja suboteksom si izgubljenost, slabost, hladna koža, sužene zenice, nesvestica, slab puls, kao i plitko disanje koje može na trenutke i da prestane.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE