Obrenovac, 04.07.2020

BESPLATNI PREGLEDI U NEDELJU ŠIROM SRBIJE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.09.2017.
Proverite zdravlje u 58 bolnica i 3 klinička centra

Foto:Nebojša Mandić
Svi građani moći će u nedelju, 17. septembra, od osam do 16 sati, da provere nivo šećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri klinička centra u Srbiji, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar kaže i da će svi direktori, pomoćnici i načelnici bolnica biti na licu mesta i razgovarati sa pacijentima kako bi se uspostavio pravi odnos, neophodan da bi preventivni pregledi uspeli.

"Razlog je jednostavan. Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji", kaže Lončar.

Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno. Kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu, a ministar kaže i da je ustanovljena procedura po kojoj će se pregledi obavljati.

"Pacijenta ce sačekati osoblje bolnice. Odmah će dobiti izveštaj na kojem će stajati njegovi osnovni podaci, ime i prezime i u koji će se kasnije upisivati rezultati analiza i pregleda. Prvo se pacijentu radi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će mu poslušati pluća i srce i izmeriti pritisak", objasnio je ministar Lončar proceduru.

On je precizirao da će na osnovu svih rezultata za svakog pacijenta biti napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

"Ukoliko je nalaz nekog pacijenta takav da zahteva terapiju, ona će mu biti određena i zakazaće mu se kontrola. Ali, ukoliko neko, na primer, bude imao ekstremno visoke glikemijske vrednosti, biće odmah upućen na bolničko lečenje", naglasio je ministar.

U slučaju da odziv bude veliki, on najavljuje sledeću akciju besplatnih pregleda koja će biti organizovana najverovatnije u prvoj nedelji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE