Obrenovac, 22.02.2019

BANKARI U STRAHU, POSAO RADNIKA PREUZIMAJU MOBILNI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 04.02.2018.
Svake godine 1.000 ljudi izgubi posao, a trend se nastavlja...

Foto:Profimedia
Od 2008. godine do danas broj zaposlenih u bankama smanjio se za 9.000 a očekuje se da će biti još manje radnika u bankama. Trenutno je u bankarskom sektoru zaposleno 23.342 ljudi, ali već tekuće godine taj broj bi mogao da se smanji i to iz više razloga.

Primarni je gašenje i pripajanje banaka, a koje je sa sobom neminovno nosilo i smanjenje broja zaposlenih. Tako prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, za treće tromesečje prošle godine, bankarski sektor je zapošljavao 233 osoba manje nego na kraju juna 2017, a što je posledica toga što je 13 banaka smanjilo broj zaposlenih za 416, dok je 14 povećalo broj za 183 novozaposlena.

U poslednjih pet godina godišnje je bez posla u bankama ostajalo po hiljadu ljudi.

U Srbiji dominantno učešće u bankarskom sektoru imaju banke poreklom iz Italije, Austrije, Grčke, Francuske, pa i Mađarske. Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije kaže da su transakcije pripajanja banaka uticale na broj zaposlenih. Podseća i da se godinama smanjuje i broj banaka.

"Godine 2002. imali smo 46 banaka danas 29. Smanjivanje broja banaka je trend u svetu. Konkurencija je nemilosrdna i u takvoj tržišnoj utakmici teško je malim bankama, jer veće banke imaju veće izvore i onda i niže kamatne stope. Očekivanja su da će se trend smanjenja broja nastaviti verovatno i u budućnosti", kaže Dugalić.

Osim pripajanja banaka, još jedan je razlog zašto one koje posluju, u težnji da smanje troškove, pribegavaju smanjenju broja zaposlenih. Novi trendovi, sve veća upotreba mobilnog bankarstva koje zamenjuje zaposlenog na šalteru, neminovno utiču i da se smanjuje broj radnika.

"Usled razvoja novih tehnoloških rešenja i softvera, bankarska industrija je suočena sa automatizacijom sve većeg broja procesa zbog čega se smanjuje potreba za angažovanjem radne snage. Ovakav trend je prisutan u svim zemljama i utiče na potrebe banaka da zapošljavaju odnosno zadrže broj zaposlenih na postojećem nivou. Srbija je već suočena sa ovakvim promenama i nije realno očekivati da će se ukupan broj zaposlenih u bankarskom sektoru povećati. Vrlo je verovatno da će broj zaposlenih ostati na postojećem nivou ili da će biti blago smanjen", kaže Mališa Đukić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE