Obrenovac, 20.03.2019

SAMO TU┼ŻBA NOVAC VRA─ćA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2018.
Banke moraju da doka┼żu stvarne tro┼íkove obrade kredita

Foto:Profimedia


´╗┐

Korisnici kredita u Srbiji mogu tu┼żbama da ostvare pravo na povra─çaj troškova za obradu kredita, ukoliko banke ne uspeju da pred sudom doka┼żu da su imale stvarne troškove obrade, budu─çi da svoju uslugu ve─ç napla─çuju kroz kamate.

Udru┼żenje za zaštitu potroša─ça Efektiva tuma─Źi da je ju─Źerašnjom odlukom Vrhovnog kasacionog suda da ukine pravosna┼żnu presude u slu─Źaju u kojem je klijent bio obavezan da banci plati naknadu za obradu kredita i nalo┼żi da se ponovi postupak , potvr─Ĺeno da banka nema pravo da napla─çuje trošak obrade kredita i poziva gra─Ĺane da na sudu ostvare pravo na povra─çaj tih troškova.

U Vrhovnom kasacionom sudu ka┼żu da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude deo ugovora o kreditu, ali uz napomenu da to nije na─Źelan stav i da svaki sud mo┼że pojedina─Źno da se izjašnjava o osnovanosti troškova za obradu kredita pošto ugovori mogu da se razlikuju .

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda (VKS) Dragomir Milojevi─ç ka┼że za Tanjug da bi ni┼żestepeni sudovi trebalo da poštuju odluku tog suda da naknada za obradu kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora o kreditu.

Imaju─çi u vidu odredbe Zakona o obligacionim odnosima (ZOO), šta ugovor o kreditu treba da sadr┼żi, Milojevi─ç ka┼że da nije jasno na koji na─Źin i po kom osnovu su ni┼żestepeni sudovi utvrdili da je nakanda za obradu kredita deo ugovora.

Stav VKS izra┼żen u ovoj pravnoj stvari je da obrada kredita ne bi trebalo da bude elemenat ugovora, naglasio je Milojevi─ç uz napomenu da bi svi ni┼żestepeni sudovi trebalo da ga imaju u vidu prilikom donošenja svojih odluka, da se po njemu ravnaju i da ga poštuju.

Ova odluka, kako je istakao, nije pravno obavezuju─ça, niti predstavlja na─Źelan stav VKS.

Me─Ĺutim, ako sudovi budu odlu─Źivali suprotno njoj i njihove odluke do─Ĺu pred VKS, one mogle bi da budu ukinute ili preina─Źene.

"Pustili smo ovo kao stav - kako bi sudovi trebalo da presu─Ĺuju, ali sudije su slobodne u svom uverenju u svakom konktretnom predmetu, a ugovori mogu da se razlikuju", napomenuo je predsednik VKS.

Boško Cerovi─ç iz Efektive je rekao Tanjugu da je VKS zauzeo jasan stav u tom slu─Źaju i vratio ga na ponovno odlu─Źivanje.

U Efektivi o─Źekuju da ─çe posle ove odluke VKS-a po pitanju troškova za obradu kredita gra─Ĺani koji su tu┼żili banke za nezakonito uzet novac po─Źeti da dobijaju sporove, kao i da ─çe im banke taj novac vra─çati sa zateznom kamatom.

Cerovi─ç podse─ça da je u jednom slu─Źaju korisniku privrednog kredita napla─çena naknada za obradu kredita u visini od ─Źak 20.000 evra.

"To je neverovatna suma, ne znamo šta su banke tu ra─Źunale kao troškove obrade kredita, interesantno je videti sta su bili rashodi za toliku sumu".

Cerovi─ç je izrazio o─Źekivanje da banke ne─çe u ugovore stavljati i odredbu o naplati troškova za obradu kredita dodaju─çi da je iz sudske prakse poznato bi takve u odedbe bile nezakonite.

Ka┼że da je u drugim zemljama to rešeno na razli─Źite na─Źine, ali da se nigde ne pla─çaju tako visoki troškovi, kao i da je neobjašnjivo da ih banke u Srbiji nala─çuju procentualno, s obzirom da su isti bez obzira na visinu kredita.

"Banke su u svim tim sporovima imale mogu─çnost da doka┼żu troškove obrade kredita. Imamo više od 50 prvostepenih presuda i šest pravosna┼żnih presuda i ni u jednom slu─Źaju banke nisu uspele da doka┼żu te troškove", navodi Cerovi─ç.

Generalni sekretar Udru┼żenja banaka Srbije Veroljub Dugali─ç je ranije izjavio da su svi uslovi odobravanja kredita banaka eksplicitno definisani ugovorom o kreditu, te da banke u svojim kreditnim aktivnostima ni na koji nacin ne krše zakone koji tu oblast regulišu.

Dugali─ç je naglasio da postoje i pravosna┼żne presude po istovetnom pitanju dosu─Ĺene u korist banaka, kao i da je suština u tome da "drugostepeni sud ne prihvata tezu ┼żalioca da banka prilikom zaklju─Źenja ugovora o kreditu sa korisnikom isklju─Źivo ima prava da ugovara ugovornu kamatu kao cenu plasiranih novcanih sredstava".

Dugali─ç je istakao i da je napla─çivanje naknada za obradu kredita u skladu sa doma─çom regulativom i sa direktivama EU koje regulišu funkcionisanje finansijskog sistema odnosno sa me─Ĺunarodnom praksom zemalja u regionu i celoj Evropi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE