´╗┐ NA BALKANU SVE IZME┼áANO

Obrenovac, 21.08.2018

NA BALKANU SVE IZMEŠANO


Izvor: Nedeljnik.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 07.06.2018.
Srbima najbli┼żi Bo┼ínjaci, Hrvati i Rumuni...

Foto:Printscreen


´╗┐

Analiza varijacije 660.000 autosomalnih SNiP-ova iz populacije šest naroda zapadnog Balkana, pokazuje da je to stanovništvo, iako kulturološki razli─Źito, geneti─Źki vrlo sli─Źno me─Ĺusobno - Velika analiza dr Gorana Nikoli─ça ekskluzivno za Nedeljnik.

Ono što smo znali o poreklu Srba do pre samo nekoliko godina uglavnom je bilo bazirano na lingvisti─Źkoj afilijaciji, odnosno slovenskom korenu našeg naroda. Lingvisti su, posmatraju─çi indoevropsko 'stablo', uo─Źili da se srpski jezik odvojio pre oko 1.600 godina od zajedni─Źkog slovenskog pretka, dok se grupa kojoj pripada naš jezik (baltoslovenska) razdvojila od germanskih i keltsko-romanskih jezika pre oko 4.800 godina. Ono što je bilo iznena─Ĺuju─çe jeste dramati─Źna ekspanzija protoslovenskog jezika tokom šestog i sedmog veka (u vreme kada Srbi naseljavaju Balkan).

Naravno, pri─Źa o Velikoj seobi Slovena, potkrepljena upadljivom sli─Źnoš─çu me─Ĺu slovenskim jezicima, iz koje je proistekao i panslavizam (i crveno-plavo-bele boje zastava ve─çine slovenskih nacija) nije bilo sve što smo znali.

Antropološka istra┼żivanju ukazivala su na ne samo kulturološki ve─ç i genetski uticaj preslovenske populacije, koja se uglavnom pogrešno interpretirala kao ilirska. Kona─Źno, moderna genetika se toliko razvila da je uzela dobar deo posla etnolozima, antropolozima i istori─Źarima.

Teza o navodnom mešanju sa Turcima usled ─Źetvorovekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom (pothranjena i famoznim, bizarnim i u┼żasnim „pravilom prve bra─Źne no─çi") potpuno je oborena genetskim rezultatima (Kovacevic, Tambets, Ilumae, 2014).

S druge strane, genetski zapis našeg naroda ukazuje i na "prisustvo" razli─Źitih osvaja─Źa sa Zapada, pre svega Kelta i Gota, ali ne u bitnoj meri. 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE