´╗┐ NOVA PRAVILA U SRPSKIM BANKAMA

Obrenovac, 20.08.2018

NOVA PRAVILA U SRPSKIM BANKAMA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.06.2018.
Ovo ─çete morati da uradite ukoliko vam ukradu platnu karticu!

Foto:Shutterstock


´╗┐

Ukoliko do─Ĺe do kra─Ĺe ili zloupotrebe platnih kartica, gra─Ĺani ─çe imati izvesne troškove.

Gra─Ĺani ─çe ubudu─çe, u slu─Źaju da im neko ukrade ili zloupotrebi platnu karticu, odgovarati samo za iznos od 3.000 dinara, a svu odgovornost iznad tog iznosa snosi─çe banke koje ─çe morati da im nadoknade gubitak, predvi─Ĺeno je izmenama i dopunama Zakona o platnim uslugama.

Novim rešenjima koja je ju─Źe u parlamentu obrazlo┼żila guvernerka NBS Jorgovanka Tabakovi─ç, odgovornost gra─Ĺana za neodobrenu platnu transakciju sa 15.000 dinara smanjuje se na 3.000 dinara, kako oni sa niskim primanjima ne bi, u slu─Źaju zloupotrebe, snosili preveliki trošak i kako bi banke ponudile bolju zaštitu za koriš─çenje platnih instrumenata.

Gra─Ĺanima ─çe biti omogu─çeno lakše pore─Ĺenje naknada koje nude i napla─çuju razli─Źiti pru┼żaoci platnih usluga, a na sajtu NBS bi─çe dostupni svi podaci u vezi sa cenom platnih usluga na našem tr┼żištu.

Banke ─çe ubudu─çe imati obavezu da korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim napla─çenim naknadama za usluge povezane sa platnim ra─Źunom.

Bi─çe olakšana promena banaka kod kojih gra─Ĺani i privreda imaju otvorene platne ra─Źune, tako da je dovoljno da se korisnik obrati novom pru┼żaocu platnih usluga i ovlasti ga da izvrši prenos svih ili pojedinih platnih usluga od prethodnog ili da, ako tako ┼żeli korisnik, ugasi prethodni ra─Źun.

Time se, kako se navodi, daje podsticaj ve─çoj konkurenciji izme─Ĺu pru┼żalaca platnih usluga u Srbiji.

Na dnevnom bio redu je i Predlog zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga kod ugovoranja na daljinu, koji bi trebalo da unapredi zaštitu korisnika u slu─Źaju kada im se finansijske usluge pru┼żaju preko interneta i mobilnog telefona, ali i da dalje podsti─Źe ve─ç prisutnu digitalizaciju u finansijskom sektoru i ohrabri korisnike na masovniju upotrebu finansijskih usluga u elektronskom obliku.

Predlogom Zakona o me─Ĺubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predvi─Ĺeno je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica što ─çe omogu─çiti pove─çanje broja prodajnih mesta na kojima je mogu─çe da gra─Ĺani platnom karticom plate robu i usluge.

Ograni─Źavanjem me─Ĺubankarskih naknada trgovcima se otvara mogu─çnost da postavljanjem POS terminala pod povoljnijim uslovima privuku nove potroša─Źe i bolje se pozicioniraju na tr┼żištu.

NBS je predlo┼żila da parlament usvoji i Predlog zakona o finansijskom obezbe─Ĺenju kojim se stvaraju pretpostavke za dalje unapre─Ĺenje finansijskog sistema i njegove infrastrukture, posebno u vezi s pravnom sigurnoš─çu i nesmetanim izmirenjem obaveza u─Źesnika na finansijskom tr┼żištu.

Narodna banka Srbije ─çe od 1. januara slede─çe godine preuzeti deo nadle┼żnosti Poreske uprave koje se odnose na izdavanje i oduzimanje ovlaš─çenja za obavljanje menja─Źkih poslova i kontrolu menja─Źkog i deviznog poslovanja, precizirano je izmenama i dopunama Zakona o NBS.

NBS je navela da ─çe od 1. januara preuzeti oko 60 zaposlenih koji obavljaju te poslove u Poreskoj upravi.

Izmenama i dopunama Zakona o NBS predvi─Ĺeno je i ukidanje Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama kao posebne organizacione jedinice u NBS, a zaposleni bi nastavili da obavljaju poslove koje trenutno obavljaju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE