Obrenovac, 21.05.2019

KOLIKO ZARAĐUJU BANKE U SRBIJI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2018.
Evo računice...

Foto:Thinkstock
Ukupna dobit pre oporezivanja svih 29 banaka u Srbiji na kraju 2017. godine iznosila je 68,7 milijardi dinara.

To je za 47,39 milijarde više nego na kraju prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U izveštaju NBS se navodi da su 22 banke imale dobit, a sedam je uknjižilo minus. Kako je ocenila NBS, na porast profitabilnosti poslovnih banaka u Srbiji najviše je uticalo smanjenje kreditnih gubitaka proisteklih iz loših kredita (za 33 milijarde dinara), kao i konsolidacija bankarskog sektora, odnosno spajanja i pripajanja banaka usled promene vlasničke strukture (doprinos neto rezultatu od 12,5 milijardi dinara). 

Prihodi banaka od kamata u 2017. godini niži su za 8,7 milijardi dinara nego prethodne godine, zbog mera ublažavanja monetarne politike i posledičnog opšteg pada kamatnih stopa na međubankarskom tržištu i tržištu dinarskih kredita i hartija od vrednosti, što je delimično, kako ocenjuje NBS, neutralisano smanjenjem rashoda od kamata banaka za 5,8 milijardi dinara. 

U svim bankama u Srbiji na kraju prošle godine bilo je zaposleno 23.055 ljudi, 892 manje nego u 2016. Ukupna neto aktiva bankarskog sektora iznosila je oko 3.369 milijardi dinara, a ukupan kapital 667,1 milijardu. NBS je ocenila da je visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Srbije potvrđena i na kraju 2017. godine, kada je pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosio 22,6 odsto, što je višestruko iznad regulatornog minimuma od osam odsto. Problematični krediti na kraju 2017. godine iznosili su 204,9 milijardi dinara. 

Udeo problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama banaka bio je 9,8 odsto, što je kao je ocenila NBS, najniži nivo od uvođenja jednoobrazne definicije NPL kredita i obaveznog izveštavanja 2008. godine. Na kraju 2016. godine taj udeo je bio 17 odsto. NBS je navela da će u narednom peridu biti usmerena ka očuvanju finansijske stabilnosti, uz profesionalnu posvećenost zaštiti interesa pre svega korisnika finansijskih usluga, ali i svih ostalih relevantnih tržišnih učesnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE