´╗┐ KOLIKO ZARA─ÉUJU BANKE U SRBIJI

Obrenovac, 19.08.2018

KOLIKO ZARA─ÉUJU BANKE U SRBIJI


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 18.07.2018.
Evo ra─Źunice...

Foto:Thinkstock


´╗┐

Ukupna dobit pre oporezivanja svih 29 banaka u Srbiji na kraju 2017. godine iznosila je 68,7 milijardi dinara.

To je za 47,39 milijarde više nego na kraju prethodne godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

U izveštaju NBS se navodi da su 22 banke imale dobit, a sedam je uknji┼żilo minus. Kako je ocenila NBS, na porast profitabilnosti poslovnih banaka u Srbiji najviše je uticalo smanjenje kreditnih gubitaka proisteklih iz loših kredita (za 33 milijarde dinara), kao i konsolidacija bankarskog sektora, odnosno spajanja i pripajanja banaka usled promene vlasni─Źke strukture (doprinos neto rezultatu od 12,5 milijardi dinara). 

Prihodi banaka od kamata u 2017. godini ni┼żi su za 8,7 milijardi dinara nego prethodne godine, zbog mera ubla┼żavanja monetarne politike i posledi─Źnog opšteg pada kamatnih stopa na me─Ĺubankarskom tr┼żištu i tr┼żištu dinarskih kredita i hartija od vrednosti, što je delimi─Źno, kako ocenjuje NBS, neutralisano smanjenjem rashoda od kamata banaka za 5,8 milijardi dinara. 

U svim bankama u Srbiji na kraju prošle godine bilo je zaposleno 23.055 ljudi, 892 manje nego u 2016. Ukupna neto aktiva bankarskog sektora iznosila je oko 3.369 milijardi dinara, a ukupan kapital 667,1 milijardu. NBS je ocenila da je visoka kapitalizovanost bankarskog sektora Srbije potvr─Ĺena i na kraju 2017. godine, kada je pokazatelj adekvatnosti kapitala iznosio 22,6 odsto, što je višestruko iznad regulatornog minimuma od osam odsto. Problemati─Źni krediti na kraju 2017. godine iznosili su 204,9 milijardi dinara. 

Udeo problemati─Źnih kredita u ukupnim pozajmicama banaka bio je 9,8 odsto, što je kao je ocenila NBS, najni┼żi nivo od uvo─Ĺenja jednoobrazne definicije NPL kredita i obaveznog izveštavanja 2008. godine. Na kraju 2016. godine taj udeo je bio 17 odsto. NBS je navela da ─çe u narednom peridu biti usmerena ka o─Źuvanju finansijske stabilnosti, uz profesionalnu posve─çenost zaštiti interesa pre svega korisnika finansijskih usluga, ali i svih ostalih relevantnih tr┼żišnih u─Źesnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE