´╗┐ BANKE DERU GRA─ÉANE

Obrenovac, 19.08.2018

BANKE DERU GRA─ÉANE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 26.05.2018.
Opomena za odlazak u minus i do 400 dinara

Foto:Printscreen


´╗┐

Banke su sve kreativnije u smišljanju na─Źina na koji od gra─Ĺana zara─Ĺuju novac i prakti─Źno ne napla─çuju samo ono što im je zakonom zabranjeno.

Na sve drugo zara─Źunavaju procenat - od uobi─Źajenih naknada za obradu kreditnih zahteva, pa do 'ugra─Ĺivanja' i u ─Źekove kojima gra─Ĺani kupuju na odlo┼żeno.

Pojedine banke napla─çuju i celih 10 odsto naknade - to bi zna─Źilo da na pozajmljenih 1.000 evra klijent banci u startu ostavi celih sto evra.

Ovoliki procenat je trenutno ekstreman primer, jer se u tarifama srpskih banaka "trošak obrade kredita" uglavnom napla─çuje po dva, tri, maksimum pet odsto.

"I to je protivzakonito jer Zakon o obligacionim odnosima navodi da isklju─Źivo kamata mo┼że da bude napla─çena kao trošak kredita", ukazuje Dejan Gavrilovi─ç iz Udru┼żenja potroša─Źa "Efektiva".

Tako─Ĺe, svega nekoliko banaka ne napla─çuje "upit stanja" na sopstvenom bankomatu.

Ali, preovladavaju one koje tra┼że da im platite da bi vam "preko" bankomata rekle koliko novca imate na ra─Źunu. Ove tarife idu od 15, 20 dinara na "sopstvenom" bankomatu pa do 35 ako "tu─Ĺi" bankomat pitate koliko novca još imate.

Na šalteru je, za sada, upit stanja besplatan, ali ako ┼żelite da promet po ra─Źunu dobijete napismeno ovo par─Źe papira ─çe vas koštati i do 350 dinara.

─îekovi su posebna pri─Źa. Sve banke napla─çuju "izdavanje ─Źekovnih blanketa" uglavnom od 10 do 30 dinara.

Ali, ima i jedna koja je samo da zara─Źunava "le┼żarinu " na ─Źekove - po 30 dinara za svaki mesec koliko ─Źek stoji nenapla─çen - nego kad ─Źek kona─Źno stigne na naplatu sa ra─Źuna klijenta u to ime "skine" još 100 dinara.

Ako se kasni sa ratom ili uleti u nedozvoljeni minus za to se ne─çe naplatiti samo zatezna kamata ve─ç i troškovi opomene - od 200 do 400 dinara.

Pojedine banke se se dosetile i da uvedu proviziju i na ukrupnjavanje sitnog novca u visini od pet odsto od iznosa.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE