Obrenovac, 20.01.2019

Stiže još jedna fabrika u Barič (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2018.
Nova investicija, nova radna mesta...

Foto:lokalnenovine.rs
Kompanija "Prva Iskra Barič", nekada najvažniji industrijski objekat na teritoriji opštine Obrenovac danas izgleda vrlo tužno, ali ne zadugo.

Kompanija ”Prva iskra – Namenska” je uspela da obnovi sve kapacitete porušene u NATO bombardovanju 1999. godine, dok je preduzeće ”Insa – Zemun” učestvovalo u kupovini ostalih porušenih objekata ”Prve iskre”.

Zahvaljujući uspešnom poslovanju u prethodnom periodu ”Prva iskra – Namenska” je učestvovala u kupovini, što je bilo i neophodno zbog, kako kaže Stanoje Biočanin direktor ove kompanije, širenja zona opasnosti odnosno zbog bezbedonosnih zona.

"Zajedno sa preduzećem ”Insa – Zemun” smo učestvovali u ovoj kupovini kao jedini ponuđači i dogovorili smo se šta kupuje ”Namenska”, a to je zemljište i objekti koji se graniče sa našom teritorijom zbog širenja zona opasnosti. Imamo nameru da gradimo kapacitete za proizvodnju perforatora za naftne bušotine, detonatora koji se koriste u industriji prerade nafte i u rudnicima." – kazao je Biočanin.

”Insa – Zemun” je 2006. godine privatizovana i trenutno ima 1400 akcionara. Preduzeće uspešno posluje i u oblasti vojno-namenske proizvodnje.

"Imali smo puno volje i zalaganjem i investicijama smo uspeli da održimo preduzeće. S obzirom da imamo i vojnu namensku proizvodnju i ranije smo sarađivali sa ”Prvom Iskrom”, došli smo do ideje da zajedno uđemo u konzorcijum i da jedan deo naše proizvodnje preselimo u Barič." – istakao je Zarić.

On je dodao da se nada da će pogon biti u funkciji do sledeće godine i da će u njemu raditi preko stotinu ljudi.

Prostor nekadađnje Prve Iskre, zajedno sa novim vlasnicima obišli su predstavnici Gradske opštine Obrenovac. Kako je već ranije najavio predsednik opštine Miroslav Čučković, neće se stati sa rešavanjem pitanja nezaposlenosti i pored kompanije Meita, u Obrenovac će stizati nove investicije.

"Ne postoji Obrenovčanin koga ovaj objekat, kada prilazi gradu i pogleda ga sa puta, ne podseća na zločinačku NATO agresiju. Ovi proizvodni pogoni su nekada nosili razvoj Obrenovca i ja sam obećao, bez obzira na izgradnju fabrika kompanije ”Meita”, da ćemo se zajedno sa ”Namenskom” i sa novim partnerima truditi da kompletan ovaj prostor privedemo proizvodnoj nameni i da Barič postane lokomotiva razvoja Obrenovca, da postane ono što je nekad bio. Izvozni kapacitet ove proizvodnje je takav da ćemo moći da povećamo plate ljudima u zdravstvu kao i profesorima i policajcima, da će najniža penzija, kao što je predsednik Vučić rekao, od 25 hiljada biti povećana na 50 hiljada. Jako sam ponosan i zahvalan ljudima koji su investirali preko 30 miliona dinara u prvoj fazi da kupe ovu ruševinu i da ulože svoje znanje, energiju i novac." – istakao je Čučković.

U kompaniji Prva Iskra nekada je radilo više od 5000 ljud. Zahvaljujući investitorima ruševine koje sada izgledaju sablasno, uskoro će postati najsavremenija fabrika u Obrenovcu, rekao je predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac Mirko Vranešević.

"Uspeli smo domaćinskim vođenjem da napravimo pozitivnu klimu za investitore, i njih je sve više. Ispunjava se obećanje da u Obrenovcu neće biti nezaposlenih." – dodao je Vranešević.

Prilikom obilaska nekadašnjeg pogona Prve Iskre, razmatrana je mogućnost izgradnje luke.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE