Obrenovac, 19.06.2019

OČEKUJU NAS VELIKE PROMENE


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.12.2018.
Nema više adrese BB!

Foto:Nebojša Mandić
Republički geodetski zavod završio je izradu elaborata ulicnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji, saopštila je Vladina kancelarija za saradnju sa medijima, uz podatak da je u adresnom registru Srbije, koji vodi RGZ, na početku ove godine evidentirano je 54.859 ulica.

Nakon sprovedenog projekta ažuriranja adresnog registra, utvrdeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 i za svaku od njih izrađeni su elaborati.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, 3.028.020 gradana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez odredenog kućnog broja, od čega je 2.676.898 gradana prijavljeno na adresama za koje nije odreden ni naziv ulice (poznato kao „nema ulice - bb“).

Inicijativu za uspostavljanje adresnog registra pokrenula je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, još kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, navodi se u saopštenju.

„Cilj vlade su efikasne i lako dostupne usluge svim građanima Srbije i zbog toga je važno da će uskoro svaki stanovnik Srbije imati svoju adresu sa ulicom i brojem. Zaista želim da pohvalim Republički geodetski zavod na sjajno uradeniom poslu“ , istakla je Brnabic.

Predsednica vlade je kao dobar primer efikasne lokalne samouprave u ovom projektu izdvojila Loznicu, Požarevac, Petrovac na Mlavi, Mali Zvornik, Ljuboviju, Bački Petrovac, Mali Idoš, Indiju, Kovin, Batocina, Lapovo, Opovo, Malo Crnice, Plandište, Šid i Vrnjačku Banju.

Vlada Srbije apeluje sa sve jedinice lokalne samouprave da do kraja 2018. godine imenuju sve ulice jer će u tom slucaju troškove promene ličnih dokumenata za građane i nabavku tablica kućnih brojeva i ulica snositi Vlada Srbije.

“Republicki geodetski zavod je u februaru 2018. godine, uz odobrenje Vlade Srbije, zaposlio dodatnih 30 mladih diplomaca geografije, geodezije i prostornog planiranja, kako bi preko nacionalne platforme Geosrbija.rs izradili elaborate ulica za svaki grad i opštinu u Republici Srbiji. Oni su za 10 meseci uspeli da završe ovaj posao", naveo je direktor RGZ Borko Draškovic.

Sada nam sledi faza dodele kucnih brojeva svim objektima za koje su utvrdene nove ulice i ovaj posao ce RGZ raditi tokom narednih meseci, dodao je on.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE