Obrenovac, 17.06.2019

OVA SITNICA NE KOŠTA NIŠTA, A BEOGRAĐANE DOVODI DO LUDILA


Izvor: Telegraf,Lokalne novine | Obrenovac, 12.11.2018.
Mnogi su očitali kartu, a morali da nastave put pešice!

Foto:Alo/Josida Masanori
Beograd ima 12 tramvajskih linija, ali to važi samo kada je situacija u saobraćaju perfektna - u praksi, pojavljuju se nove - "fantomske", odnosno privremene skraćene ili preusmerene linije, pa često putnici pojma nemaju gde će da završe ili se iznenade kada shvate da je tramvaj skrenuo sa trase ili završio vožnju.

Sve to ne bi bio toliki problem kada bi bili bolje obaveštni. Umesto toga, oni koji putuju oslanjaju se na intuiciju, vozače ili sreću... Jer displeji i rolo trake ne samo da nisu pouzdani, već će svojim natpisom često i da vas prevare, kojekakve oznake kojima se dodaje slovo "L" nisu od velike pomoći, a ponekad vozač samo na papiru nekom bledom olovkom napiše krajnju destinaciju i postavi na prednje staklo.

Ko će da vam nadoknadi pare od karte ako ste ušli u tramvaj na liniji 11, kako je pisalo na tramvaju, a on je zapravo radio na liniji 9? Upravo takva situacija zabeležena je pre neki dan na tramvaju koji je bio sastavljen iz dva dela - napred je pisalo 9, a nazad 11.

Međutim, ovakvi problemi su svakodnevica. Najčešća omaška je ispisivanje pogrešnog smera vožnje, a onda i zaboravnost vozača da promene broj linije ili napišu da tramvaj ide za garažu, skraćenom ili izmenjenom trasom.

- Žurila sam na posao, kada na moje iznenađenje tramvaj 7 nije skrenuo ka Buvljaku, već nastavio pravo kroz Milutina Milankovića. Vozač je samo rekao da ne ide dalje. Onda smo sišli, prelazili preko ulice, čekali drugi. Zbog čega nije mogao da nas obaveti preko razglasa ili da napiše da ide za garažu? - požalila se jedna čitateljka.

Jedan od omiljenih načina da skrenu pažnju putnicima da tramvaj ne ide redovnom trasom je dodavanje slova "L" pored broja linije. Ponekad je to i zvanična oznaka u slučaju planirane izmene. Ali, jedno "L" putniku ništa ne govori o tome gde tramvaj završava vožnju ili kojim putem ide. Obaveštenja se ponekad zalepe na stanicama, ali se vremenom odlepe i ni po čemu se ne razlikuju od običnih oglasa.

Još gora situacija je kada, u nedostatku papira ili bilo kakve druge oznake vozač rolo traku zaglavi između dva broja, ili pak napiše broj koji ne postoji, recimo četiri, kao što je to nedavno zabeleženo.

Beograđani, koji poznaju trase tramvaja, navike vozača i uobičajene izmene, snaći će se nekako, ali putnici iz ostalih gradova Srbije, a naročito stranci, ostaće potpuno zbunjeni.

Spisak linija na kojima su najčešće aktuelna skraćenja.

LINIJA 2: PRISTANIŠTE - VUKOV SPOMENIK - PRISTANIŠTE

Kružna linija 2 ponekad ne funkcioniše samo u jednom smeru, pa ako vidite tramvaj sa druge strane ulice nije sigurno da će doći i u smeru u kojem ga čekate. Baš takva situacija trajala je duže vreme zbog radova kod glavne autobuske stanice, a da obaveštenje nije bilo postavljeno na mnogim stanicama.

Umesto dvojke u slučaju prekida saobraćaja u Karađorđevoj obično vozi linija 2L na relaciji: Gospodarska mehana - Slavija - Vukov spomenik - Dorćol.

Tramvaji na liniji 2 ponekad od Pravnog fakulteta do 27. marta voze i Beogradskom ulicom, a izmena može da bude i takva da obiđu Slaviju vozeći Resavskom ulicom. Tada neretko vozač napiše "Resavska" ili "Starine Novaka".

LINIJA 3: OMLADINSKI STADION - KNEŽEVAC

Kada je skraćena do Topčidera sa jedne ili do Tašmajdana sa druge strane linija 3 postaje 3L. Međutim, dodatnu zabunu u celu priču oko trojke donelo je uvođenje nove redvne linije 3L: Tašmajdan - Topčider, nakon što je topčiderska železnička stanica aktivirana.

LINIJA 7: USTANIČKA - BLOK 45

Linija je ponekad skraćena i saobraća na relaciji Tašmajdan - Blok 45, sa oznakom 7L. Ovo se dešava i kada ne postoje neki veliki zastoji, ali je poremećen red vožnje.

U slučaju prekida saobraćaja u zoni glavne autobuske stanice linija 7 se najčešće preusmerava tako da vozi preko Dorćola i tada ima oznaku 7L1, ali često vozači istaknu samo 7L.

Ponekad se tramvaji na linijama: 5, 6, 7 i 14 skraćuju i na Zvezdari, pa umesto do Ustaničke voze do Kluza (stara okretnica).

U slučaju zastoja na starom tramvajskom mostu linije 7, 9 i 13 voze do Pristaništa.

LINIJA 9: BANJICA - BLOK 45

Kada sedmica mora da vozi preko Dorćola, devetka se kao 9L uglavnom preusmerava na Gospodarsku mehanu. Skraćenja su nekada i na Voždovcu, kada umesto do Banjice tramvaji voze do Trošarine, retko i do Autokomande, a u nekim slučajima uvodi se i linija Banjica - Slavija.

LINIJA 12: BANOVO BRDO - OMLADINSKI STADION

Linija 12 trenutno ne saobraća zbog radova kod Hipodroma, pa je u saobraćaju privremena linija 12L: Omladinski stadion - Blok 45.

U redovnom režimu dvanaestica može biti skraćena do Gospodarske mehane, Tašmajdana ili može da saobraća preko Slavije umesto preko Resavske.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE