Obrenovac, 20.01.2022

BDP OBJASNIO


Izvor: Telegraf Biznis/Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2021.
Najviše doprinose ove tri oblasti

Foto:Shutterstock


Najzna─Źajniji realni pad BDV-a (bruto dodate vrednosti) bio je u sektoru smeštaja i ishrane, kao i umetnosti, zabave i rekreacije...

Bruto doma─çi proizvod Srbije u 2020. godini iznosio je 5.502 milijarde dinara, što je 53,4 milijarde ameri─Źkih dolara, saopštio je danas Republi─Źki zavod za statistiku.

RZS navodi da je prošlogodišnji BDP u odnosu na 2019. godinu nominalno ve─çi za 1,5 posto, a realno manji za 0,9 procenata.

U 2020. godini najve─çi doprinos BDP-u, od 13,3 posto, imao je sektor prera─Ĺiva─Źke industrije, sa 11,3 procenta sledi trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila, dok je sedam posto rezultat sektora poslovanja nekretninama.

Prema doprinosu BDP-u slede poljoprivreda, šumarstvo i rudarstvo sa 6,3 posto, sektor informisanja i komunikacija sa 5,4 procenta. Najve─çi realni rast bruto dodate vrednosti (BDV) po delatnostima prošle godine je ostvario sektor informisanja i komunikacija - 8,6 posto.

Sledi sektor zdravstvene i socijalne zaštine sa 5,8 procenata. Najzna─Źajniji realni pad BDV-a bio je u sektoru smeštaja i ishrane - 29,3 posto, a slede umetnost, zabava i rekreacija sa padom od 19,5 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE