Obrenovac, 26.02.2020

BEZOBRAZNO SKUPE EKSKURZIJE


Izvor: Kurir,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2017.
Đački izlet pljačka roditelja

Foto:Profimedia
Papreno do bola: Jednodnevni i dvodnevni aranžmani za predškolce i osnovce u našoj zemlji neretko su skuplji od vikend obilaska popularnih evropskih metropola

Ekskurzije i izleti po Srbiji za osnovce i decu predškolskog uzrasta iz nepoznatog razloga često koštaju skoro kao i obilasci Budimpešte, Beča ili Venecije!

Roditelji su ogorčeni cenom đačkih izleta, koja je paprena u odnosu na ono šta se deci nudi!
- Šokirala sam se kad sam videla da je cena jednodnevne ekskurzije za Aranđelovac, udaljen 75 kilometra od Beograda, 2.850 dinara. U ovu cenu uračunat je jedino ručak u jednom etno-selu. Kako mi nije bilo jasno zašto aranžman ovoliko košta, pozvala sam dotični restoran, gde su mi rekli da je cena obroka po detetu za grupne posete 300 dinara. Nije me mrzelo, na internetu sam našla i da je cena iznajmljivanja celog autobusa po detetu 500 dinara! - priča za Kurir Danijela S. iz Beograda, majka petogodišnjeg deteta, kojoj nije jasno na šta je otišla razlika od 2.000 dinara.

Da stvar bude gora, isti aranžman roditelji dece koja idu u obližnju školu platili su skoro 500 dinara manje. Poseban šok doživeli su i roditelji iz Beograda čije je dete išlo na Avalu.
- Cena je bila 3.000 dinara. Troškove puta navodno je povećalo to što su s decom pored nastavnika išle još tri osobe - medicinska sestra, pratilac grupe iz agencije i animator za decu. Niko nije znao da mi objasni čemu služi animator kad imaju nastavnika! - priča Zoran V.

Za mališane koji su išli u Muzej hleba u Zasavici roditelji su platili 2.638 dinara, dok su roditelji iz Čačka za jedno dete za noćenje u Bajinoj bašti s posetom jezeru Perućac iskeširali 7.300, a za drugo, koje je obišlo Zrenjanin, 8.400 dinara.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, kaže da ne zna ko se ugrađuje u cene ekskurzija, ali ističe da to nisu nastavnici:
- I mene čudi što su cene puta toliko visoke. Možda je to stoga što malo agencija radi đačke ekskurzije - navodi Jankovićeva i dodaje da do problema dolazi i zbog tendera, koji se često poništavaju.

Bezbednost na prvom mestu
POLICIJA KONTROLIŠE AUTOBUSE

Uprkos nerazumnoj skupoći aranžmana, često se dešavalo da dođe do kvara na autobusu. Stoga je MUP nedavno pokrenuo novu akciju da se autobus i vozač kontrolišu pred polazak na put. Kako je saopštio AMSS, „kontrole će biti veoma restriktivne i, po cenu otkazivanja ekskurzije, neće se dozvoliti da se krene na put ukoliko autobusi i vozači ne budu ispunjavali sve propisane uslove“.

Nadoknade za vaspitače
ZACEPE PROIZVOLJNO

Pored cena puta, od škole do škole i od izleta do izleta, razlikuju se i nadoknade za vaspitače. Vaspitači koji su mališane vodili u Aranđelovac dobijali su nadoknadu od 400 dinara po detetu, dok su oni koji su decu iz Beograda vodili u obilazak Takova i Savinca dobili po 660 dinara.

U cenu aranžmana ulazi:

Troškovi za stručnog vođu puta
Nadoknada za medicinsku sestru, pratioca
Troškovi za jednog vaspitača na grupu od 10 dece
Nadoknada za vaspitača
Troškovi za animatora
Troškovi organizacije putovanja

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE