´╗┐ KONA─îNO

Obrenovac, 21.08.2018

KONA─îNO


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 10.06.2018.
Po─Źinju istrage o nestalim bebama

Foto:Printscreen


´╗┐

Mešovita komisija koja ─çe vršiti istrage u slu─Źajevima nestalih beba, a koju sa─Źinjavaju predstavnici dr┼żavnih institucija i roditelja dece koji sumnjaju da su im mališani nestali iz porodilišta, ─Źetiri meseca posle osnivanja, u ponedeljak, startuje sa radom.

Ovo je za "Novosti" potvrdio Radiša Pavlovi─ç, ─Źlan Komisije i predsednik Udru┼żenja "Za istinu i pravdu o bebama".

"Formiranje i po─Źetak rada komisije smo jedva izgurali zahvaljuju─çi ministru Nebojši Stefanovi─çu i Vladi, a uprkos protivljenju ostataka bivših re┼żima u institucijama", ka┼że Pavlovi─ç. 

"Osim što ─çe Komisija vršiti istrage u svakom pojedina─Źnom slu─Źaju nestanka dece, ona ─çe biti zadu┼żena i da ispita odgovornost onih koji su godinama spre─Źavali istrage. Roditeljima je stalo do istine, a zatim i do pravde. Ono što nam nudi tzv. Zakon o bebama, samo su nadoknade", dodaje on.

Upravo o zakonu je raspravljao Komitet ministara Saveta Evrope, koji nadgleda sprovo─Ĺenje odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. On je izrazio duboko ┼żaljenje jer su vlasti u Beogradu propustile da sprovedu mere iz sudskih presuda da bi se osiguralo uspostavljanje mehanizma za pru┼żanje pojedina─Źnih obešte─çenja svim roditeljima "nestalih" beba.

Opet je uputio poziv Srbiji, uz insistiranje da se uvede ovaj mehanizam, i pozvao vlasti da dostave informacije o tome šta je ura─Ĺeno na usvajanju zakona do 1. oktobra 2018. Komitet ministara ─çe ovo pitanje opet razmatrati u decembru.

Ina─Źe, nalog Srbiji za institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba Evropski sud u Strazburu izdao je pre pet godina, kada je doneo presudu u slu─Źaju Zorice Jovanovi─ç protiv Srbije. Tada je našoj zemlji nalo┼żeno da Jovanovi─çevoj isplati 10.000 evra i sudske troškove jer dr┼żava du┼że od tri decenije nije dala odgovor na pitanje šta se desilo sa njenom bebom, koja je zdrava ro─Ĺena 1983, u ─ćupriji, i tri dana kasnije misteriozno preminula.

POSEBNA REZOLUCIJA

Ukoliko do decembra ne bude usvojen nacrt zakona o bebama (koji je pre dva meseca poslat u skupštinsku proceduru), Komitet ministara zatra┼żi─çe od Sekretarijata da pripremi nacrt privremene rezolucije. Njom ─çe pozvati Komitet za ljudska prava da razmatra neispunjavanje presude iz Strazbura sve dotle dok ona ne bude ispunjena.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE