Obrenovac, 25.04.2019

BENZINSKE PUMPE SU LEGLO SIVE EKONOMIJE!


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 19.09.2018.
Svaka druga pumpa zakida na porezu, čak 41 do 44 odsto NE RADI PO ZAKONU!

Foto:Tanjug/Sava Radovanović




Praksa koja se ponavlja iz godine u godinu jeste da čak 41 do 44 odsto benzinskih pumpi u Srbiji ne radi u potpunosti po zakonu!

Poreska uprava Srbije je za osam meseci ove godine u toku redovnih kontrola poreskih obveznika otkrila nepravilnosti u radu kod 41,26 odsto benzinskih pumpi, od ukupno 143 kontrolisane.

U 59 benzinskih stanica protiv odgovornih lica podnesene su prekršajne prijave. Zbog različitih nepravilnosti poreski inspektori zabranili su rad čak 44 benzinske stanice.

- Najčešće utvrđene nepravilnosti prilikom kontrola benzinskih stanica su neevidentiranje dela prometa, neizdavanje fiskalnog računa, neprijavljivanje angažovanih radnika, nevršenje godišnjeg popisa, nepravilno i neažurno vođenje poslovnih knjiga, nepravilnosti vezane za kontrolni popis goriva i neproknjiženi manjkovi, odnosno nezaduženi viškovi - kažu u Poreskoj upravi.

Nebojša Atanacković, jedan od većinskih vlasnika AD "Nafta", kaže da je zbunjen podatkom da više od 40 odsto kontrolisanih benzinskih pumpi ima nepravilnosti u radu.

- Ne mogu da verujem da je toliko veliki procenat pumpi koje imaju neke nedostatke u radu. Nije mi jasno koji je interes i na koji način, kad je na pumpama maltene sve kontrolisano, sve ide preko fiskalnih kasa. Možda ima nekih pumpi gde se pare daju na ruke, ali to mi je neverovatno. Taj podatak znači da najveći deo pumpi ne funkcioniše na način kako zakon propisuje. Tu možda postoji neka roba u samoj prodavnici na pumpi, a što se goriva tiče, meni je to nemoguće, jer se ono zvanično zadužuje. Ako je pumpa nabavila i platila 20.300 litara goriva, za tu količinu je zadužena i ono ne može da nestane, a da se umesto goriva ne prijavi novac - ističe Atanacković i dodaje da vlasnik pumpe istovremeno pravda količinu preostalog goriva i novac od prodatog.

Atanacković smatra da prostor za nepravilnosti postoji samo ako je gorivo nabavljeno van legalnih tokova.

- Ranije je bilo slučajeva falsifikata, pa je umesto dizela prodavan surogat. Mislio sam da je markiranjem goriva sužena mogućnost zloupotreba i zato me to čudi. Ako zloupotrebe postoje, to je teška povreda zakona i velika šteta, kako za državu tako i za potrošače, koji dobijaju lošiji kvalitet - naglašava Atanacković.

Ovo su prekršajne kazne za utaju poreza

- 15 dana zabrane rada za prvu utvrđenu nepravilnost

- 90 dana zabrane rada za drugi otkriveni propust

- 1 godina zabrane rada za treću utvrđenu nepravilnost

- 100.000-2.000.000 dinara za pravno lice

- 5.000-150.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu

- 50.000-500.000 dinara za preduzetnika





Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE