Obrenovac, 19.09.2019

BG prajd i Parada ponosa: 'U teoriji isto, a u praksi...'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 12.09.2017.
Nedelja ponosa zvani─Źno je po─Źela, a trebalo bi da bude zavr┼íena ┼íetnjom sredi┼ínjim beogradskim ulicama 17. septembra

Foto:GettyImages


´╗┐

To me─Ĺutim nije i jedina parada za prava seksualnih manjina. Jedna je odr┼żana u junu, kada su se za svoja prava borile transrodne osobe i pojedina LGBT udru┼żenja.

Šta je razlog za odr┼żavanje dve parade?

“Moj stav je da Srbija ne treba da ima dve parade, mi treba da budemo ujedinjeni”, navodi organizator Beograd prajda Predrag Azdejkovi─ç.

“Naš cilj je bio da budemo ravnopravni gra─Ĺani koji ─çe mo─çi da iza─Ĺu na ulicu onda kada smatraju da naprave dve, tri, pet parada i ne postoje samo dve postoji mnogo doga─Ĺaja koje je LGBT zajednica radila”, isti─Źe oranizator Parade ponosa Goran Mileti─ç.

Dve parade a isti ciljevi, borba za prava LGBT populacije.

“Ciljevi su svakako isti. Najmanje prema zakonu, one su potpuno jednake i iste. Zakon o registrovanom partnerstvu i rodnom identintetu”, ka┼że Mileti─ç.

“Mi se u teoriji bavimo i zala┼żemo za ista prava, ali sad kad pogledamo u praksi kako to izgleda onda ne ispadne tako”, dodaje Azdejkovi─ç.

Strah da iza─Ĺu i ku─çe i javno iska┼żu seksualno opredeljenje ve─çi su problem od toga da li se šeta i u junu ili u septembru.

“Moj stav je da ne treba da se odlu─Źuje izme─Ĺu i junskog i septembarskoj nego treba da ide na oba”, navodi Azdejkovi─ç.

“Svako bira gde ─çe do─çi, ne vidim da je potenciranje razjedinjenosti pokreta nešto što je zanimljivo, naprosto ljudi veruju u razli─Źite metode”, ocenjuje Mileti─ç.

Konstanta i na jednoj i na drugoj paradi bi─çe policija, koja je morala da obezbe─Ĺuje i izlo┼żbu o toleranciji.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE