Obrenovac, 15.02.2019

U BEOGRADU 141 ─îOVEK ISTERAN IZ KU─ćE ZBOG NASILJA U PORODICI


Izvor: kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.01.2018.
I to za nepunih sedam meseci

Foto:Shutterstock


´╗┐

Za nepunih sedam meseci primene Zakona o spre─Źavanju nasilja u porodici na teritoriji, mahom centralnih opština u Beogradu, 141 nasilnik je bio udaljen iz svog doma ili mu je izri─Źena zabrana prilaska ┼żrtvi. Prema podacima Prvog osnovnog tu┼żilaštva u Beogradu, najviše izre─Źenih pomenutih hitnih mera bilo je na opštini Palilula - 62, zatim na optšini Zvezdara - 26, sledi Stari Grad sa 23 hitne mere, zatim Vra─Źar sa 19 i Savski venac sa 11.

Hitne mere udaljenja iz porodi─Źnog doma do 30 dana i/ili zabrana prilaska ┼żrtvi izricane su prema potencijalnim u─Źiniocima krivi─Źnog dela, budu─çi da se na ovaj na─Źin postupa u cilju spre─Źavanja eskalacije nasilja koje bi rezultiralo krivi─Źnim delom i pokretanjem krivi─Źnog postupka.

Prvo osnovno tu┼żilaštvo na svom sajtu je detaljno ukazalo kako se u praksi sprovodi Zakon u cilju pru┼żanja sveobuhvatne podrške ┼żrtvi nasilja - koordiniranom saradnjom, redovnim i vanrednim sastancima dr┼żavnih organa uz koordinaciju tu┼żilaštva, a radi istrazivanja i pra─çenja slu─Źajeva prijavljenog porodi─Źnog nasilja. Tako je od 1. juna za teritoriju Palilule odr┼żan 21 sastanak grupe za koordinaciju, a grupa je izradila 143 individualna plana za zaštitu i podršku ┼żrtvama.

Na teritoriju Zvezdare odr┼żano je 16 sastanaka i izra─Ĺeno je 62 individualna plana za ┼żrtve, na Vra─Źaru je bilo 19 sastanaka i 233 individualna plana, na teritoriji Savskom vencu 14 sastanaka i 86 individualnih planova i na teritoriji Starog grada odr┼żano je 14 sastanaka i izra─Ĺeno je 75 individualnih planova zaštite i podrške. Na sastanke radne grupe, koji se zakzauju najmanje dva puta mese─Źno, predsedavaju─çi - zamenik javnog tu┼żioca, pored predstavnika centara za socijalni rad i policije pozivao je i ┼żrtve, lekare, psihologe, psihijatre, predstavnike vaspistnih ustanova, direktore škola i pedagoge.

Na sastancima se diskutuje o svim prijavljenim slu─Źajevima nasilja bez obzira da li se radi o krivi─Źnim prijavama nadle┼żne policijske stanice, izveštajima o intervenciji odre─Ĺene policijske stanice ili izveštajima Gradskog centra za socijalni rad. Jedan od primera efikasnog delovanja grupe za koordinaciju bila je dobro koordinisana akcija policijskih slu┼żbenika i radnika Gradskog centra za socijalni rad.

Naime, kako navodi tu┼żilaštvo, nakon što je završeno vi─Ĺanje deteta u kontrolisanim uslovima u prostorijama Gradskog centra za socijalni rad na Zvezdari, pocijski slu┼żbenici su jedno lice za kojim je bila raspisana potraga, priveli u tu┼żilaštvo kako bi bio saslušan u svojstvu osumnji─Źenog. Ovakvo postupanje je dogovoreno na samom sastanku grupe za koordinaciju gde je došlo do ukrštanja informacija o kretanju osumnji─Źenog prilikom diskutovanja individualnog plana zaštite i podrške ┼żrtvi, navodi tu┼żilaštvo.

U pojedinim predmetima primenjen je "forenzi─Źki intervju" poseban na─Źin ispitivanja posebno osetljivih svedoka, maloletnih lica u saradnji sa Centrom za zaštitu odoj─Źadi, dece i omladine kada je anga┼żovana jedinica za podršku deci u krivi─Źnom postupku. Postupci u ovom tu┼żilaštvu u kojima je primenjen forenzi─Źki intervju završeni su zaklju─Źivanjem Sporazuma o priznanju krivi─Źnog dela sa okrivljenima, napomenulo je tu┼żilaštvo.

Ina─Źe, prema podacima Ministarstva pravde s kraja decembra, u prvih šest meseci primene novog Zakona, na teritoriji Srbije razmotreno je više od 20.000 slu─Źajeva nasilja u porodici, odre─Ĺeno je 7.000 hitnih mera i ura─Ĺeno je preko 4.000 individualnih planova zaštite ┼żrtava nasilja u porodici.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE