Obrenovac, 04.06.2020

BILA MI JE JEDNA TOPLA ZIMA... STIGLA JE I DUGORO─îNA PROGNOZA


Izvor: Kurir.rs,Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 07.10.2017.
Evo koliko nas snega i LEDENIH DANA o─Źekuje ove zime!

Foto:AP/Ilustracija


´╗┐

Debeli minus koji nas je zatekao prošle zime ne bi trebalo da se ponovi u predstoje─çoj sezoni. Bar tako prognoziraju meteorolozi. Oni najavljuju da ─çe ove zime najni┼ża temperatura biti minus šest stepeni i to na planinama.

Prema najavi Nacionalnog klimatskog centra Republi─Źkog hidrometeorološkog zavoda ova zima ─çe biti blaga. O─Źekuje se da ─çe biti od 30 do 60 mraznih dana (kada minimalna temperatura bude ispod nule) u ni┼żim predelima, a na planinama od 60 do 80 dana.

Me─Ĺutim, broj ledenih dana, kada je temperatura i tokom ─Źitavog dana u

minusu, ove zime ne─çe biti veliki. Po prognozi mo┼żemo o─Źekivati samo osam do 15 ledenih dana tokom ove zime i to u ni┼żim predelima, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana.

- Srednja maksimalna temperatura u toku predstoje─çe zime se o─Źekuje u intervalu od pet do osam stepeni u ni┼żim predelima, a u višim od jedan do ─Źetiri. Srednja minimalna temperatura se o─Źekuje u intervalu od minus dva do jedan u ni┼żim predelima, dok se u brdsko - planinskim predelima o─Źekuje u intervalu od minus šest do minus tri stepena Celzijusa - objašnjava Ana Savovi─ç iz Nacionalnog klimatskog centra RHMZa.

Što se ti─Źe padavina, po prognozi ovog centra nije mogu─çe znati ta─Źno kada mo┼żemo o─Źekivati sneg, ali se najvljuje da ─çe koli─Źina padavina, u šta spada i kiša i sneg, biti prose─Źna. Procenjuje se da ─çe biti od 32 do 40 dana sa padavinama, dok ─çe na planinama biti i do 50 dana. Po svemu sude─çi ovo ─çe biti jedna od bla┼żih zima.

Ina─Źe, najhladnija zima u Srbiji zabele┼żena je 1953/1954. godine sa srednjom temperaturom vazduha od minus 4,7 stepeni, dok je najtoplija zima bila 2006/2007. godine sa temperaturom od ─Źetiri stepena.

Kada padne prvi sneg...

Prvi sne┼żni pokriva─Ź se u ve─çini mesta u Srbiji prose─Źno bele┼żi tokom prve nedelje decembra.

Na planinama je prose─Źan datum pojave prvog sne┼żnog pokriva─Źa u prvoj dekadi novembra, a na Kopaoniku je prose─Źan datum pojave prvog snega 15. oktobar. U delovima ju┼żne i zapadne Srbije prose─Źan datum je poslednja nedelja novembra.

Najraniji datum pojave prvog snega je 31. avgust 1995. godine na Kopaoniku, kada je izmereno jedan centimetar sne┼żnog pokriva─Źa.

U ni┼żim krajevima zemlje prvi sneg je najranije zabele┼żen 5. oktobra 1972. godine u Po┼żegi i ─ćupriji sa tri centimetara sne┼żnog pokriva─Źa.

Najkasnija zabele┼żena pojava prvog sne┼żnog pokriva─Źa je 27. mart 1951. godine kada je u Nišu izmerena visina snega sedam centimetara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE