Obrenovac, 15.02.2019

Kanalizacija za oko 120 kuća u naselju Braće Jugović(VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 31.01.2018.
Završeni su radovi na izgradnji kanalizacione mreže i fekalno-crpne stanice u naselju Braće Jugović, čime je omogućeno da se na kanalizaciju priključi oko 120 domaćinstava

Foto:lokalnenovine.rs
Događaju je prisustvovao gradski menadzer Goran Vesić, kao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković sa saradnicima.

Podsetivši da su radovi počeli pre 10 meseci, Vesić je rekao da su prve kuće već počele da se priključuju.

“Uradili smo dobru stvar koja je poboljšala kvalitet života ovih ljudi”, istakao je Vesić i naveo da je, između ostalog, sledeći korak da opština Obrenovac, preko svog kapitalnog budžeta, asfaltira ulice koje nisu asfaltirane u ovom naselju.

Vesić je naveo da se u obrenovačkom naselju Šljivice radi tri i po kilometara kanalizacije i crpna stanica i dodao da je vrednost tih radova skoro 90 miliona dinara.

“To je projekat koji je u toku. Završili smo rekonstrukciju reni bunara u Obrenovcu, za šta je izdvojeno 108 miliona dinara. Radimo kanalizaciju duž valjevskog puta i primarni cevovod Crna tačka - Bošnjaci u Obrenovcu.” - ukazao je gradski menadžer.

Dodao je da su to veliki projekti koji se rade, a koji se tiču kanalizacije i vodovoda.

“Ovo što smo danas uradili, što smo omogućili ljudima da se priključe na kanalizaciju, je deo plana koji sprovodimo, a to je da za 10 godina na teritoriji grada Beograda svaka kuća ima kanalizaciju. Na žalost, još uvek je veliki procenat Beograda bez kanalizacije, negde oko trećina grada nema kanalizaciju, što je mnogo i nedopustivo.” - rekao je Vesić i dodao da je veliki problem i to što sva naša kanalizacija ide u Savu i Dunav.

Da bi taj problem bio rešen, poručuje Vesić, potrebno je oko milijardu evra.

“Radimo na tome zajedno sa Vladom Srbije. U toku su pripreme za izgradnju prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. Nama treba pet takvih fabrika na teritoriji Beograda i da uradimo nedostajuću kanalizaciju što je veliki posao, ali je civilizacijski posao i to moramo da završimo.” - podvukao je Vesić.

Pre dve godine novo rukovodstvo obrenovačkog „Vodovoda“ zateklo je listu od preko 20 kapitalnih projekata koje je trebalo uraditi na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži Obrenovca i, kako je danas istakao direktor ovog preduzeća, Branko Matić, uradjeno je već 10.

„Za razliku od nekih prethodnih poslova koje smo radili, možemo da kažemo da smo zadovoljni svim što je ovde urađeno. Sada nam ostaje da priključimo građane na kolektor fekalne kanalizacije, u toku je podnošenje zahteva za priključak. Moramo da kažemo da ovog puta oni treba samo da podnesu zahtev za priključak i mi ćemo izvršiti stručni nadzor i pomoći im da se odradi i fizički deo posla koji je potreban. Celokupan trošak priključenja na kanalizaciju će iznositi negde između 7500 i 8000 dinara. Naravno, tu je i priključak za vodu i biće omogućeno plaćanje u ratama. I u tom segmentu smo pokušali da izađemo u susret našim građanima i ako bude bilo potrebno da se nešto doradi ili promeni, tu smo. Svi imaju naše brojeve telefona, tako da ćemo biti u svakodnevnom kontaktu i na terenu svakoga dana. Veliku zahvalnost dugujemo, kako Gradskoj opštini Obrenovac, tako i Gradu Beogradu, pogotovo gospodinu Vesiću i gradonačelniku koji su imali razumevanja za sve ono što je potrebno Obrenovcu. Mi tu listu, svedenu na 10 projekata, sada ponovo širimo. Hoću da kažem da mi i dalje projektujemo, radimo i pripremamo se za eventualna dodatna sredstva, koja se nađu negde u budžetu, i da smo spremni da se sa ovakvim projektima, koji život znače našim sugrađanima, kandidujemo i uradimo posao kao što je ovaj.“ - rekao je Matić.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je okupljenim meštanima obećao da će ulice u ovom naselju biti asfaltirane u najkraćem mogućem roku, kada se sa Savetom mesne zajednice reše imovinsko pravna pitanja za njih. Čučković je istakao da će uskoro biti završena kanalizacija i u naselju Šljivice, kao i da će početi izgradnja kanalizacione mreže na Valjevskom putu.

„U tehničkom smislu, ovde smo imali vrlo komplikovane zahvate. Uz naselje Šljivice, gde se završava kanalizaciona mreža, ovo je poslednji deo u urbanoj zoni Obrenovca koji se priključuje na kanalizacionu mrežu. Sada su tu svi uslovi da se ona širi ka ostalim mesnim zajednicama. Cilj nam je da Obrenovac za 10 godina bude potpuno priključen na kanalizacionu mrežu. Sve ove projekte i radove mi kao opština ne bismo mogli da izvedemo da nije bilo pomoći Grada Beograda. Ponosni smo i na to što je ova kanalizaciona mreža poslednja reč tehnologije.“ - istakao je ovom prilikom Mirko Vranešević, predsednik Skupštine Gradske opštine Obrenovac.

Navodeći da je u poslednje četiri godine uloženo oko 350 miliona evra u prigradske opštine,Vesić je dodao da je to više nego što je to bio slučaj u periodu od 2008. do 2012. godine kada je za to uloženo oko 100 miliona evra.

“Na taj način pokušavamo da doprinesemo tome da se Beograd razvija ravnomerno, da svi delovi grada imaju osnovnu infrastrukturu i da se građani osećaju kao građani Beograda, a ne da postoje, kao što su postojali ranije, građani prvog i drugog reda.” - zaključio je Vesić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE