Obrenovac, 20.02.2018

BELA KUGA ─ćE NAS IZBRISATI


Izvor: Euractiv.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.01.2018.
Srbija me─Ĺu deset zemalja u svetu sa najve─çim gubitkom stanovni┼ítva

Foto:Profimedia


´╗┐

Deset zemalja koje bele┼że najve─çi pad broja stanovnika u svetu su dr┼żave Isto─Źne Evrope, medju kojima je i Srbija. Procenjuje se da ─çe njihova populacija biti smanjena za više od 15% do 2050. Još više zabrinjava to što ve─çina zemalja odbija razmatranje rešenja za usporavanje "predstoje─çe demografske katastrofe". Razmere opasnosti od "bele kuge" pokazuje podatak da je od 1989. godine broj stanovnika u najmanje 11 zemalja smanjen je za više od 10%.

Medju tim zemljama, kako navode UN, su Bugarska, Moldavija, Letonija, Ukrajina, Hrvatska, Litvanija, Rumunija, Srbija, Poljska i Madjarska, prenosi portal Kvarc (Quartz) u tekstu od 24. januara.

U Srbiji ─çe se, prema pisanju portala, broj stanovnika smanjiti za 15%, u Hrvatskoj za 17%, a u Ukrajini 18% do 2050, a na listi prednja─Źi Bugarska, u kojoj se o─Źekuje da broj stanovnika bude smanjen sa sedam miliona u 2017. na 5,4 miliona u 2050. godini, odnosno za 23%.

Me─Ĺu najugro┼żenijim zemljama od 1989. su Letonija sa padom broja stanovnika od 27%, Litvanija 23%, Bugarska i Bosna i Hercegovina sa po 21%.

Na pad populacije uti─Źu tri faktora - smanjenje stope fertiliteta, masovna emigracija i relativno visoka stopa smrtnosti, ka┼że se u tekstu. Tomas Sobotka, glavni istra┼żiva─Ź u Vitgenštajn centru koji analizira populacionu dinamiku, ka┼że da "dok su zemlje na zapadu i jugu Evrope privukle veliki broj migranata koji umnogome neutrališe nizak nivo prirodnog priraštaja, dr┼żave na istoku su u dvostrukom problemu - iseljavanje i nizak prirodni priraštaj".

"Mnoge postkomunisti─Źke zemlje Centralne i Isto─Źne Evrope imaju najve─çi demografski pad," ka┼że Sobotka. I mnoge su ve─ç osetile masovno osipanje stanovništva u poslednjih 25 godina," dodao je.

U 2016, broj novoro─Ĺenih i umrlih bio je isti, po 5,1 milion, dok je migracija podigla broj stanovnika za 1,5 miliona na 511,8 miliona ukupno. Prihvatanje ve─çeg broja migranata se mo┼że ─Źiniti kao o─Źigledno rešenje za isto─Źnoevropsku demografsku bombu, ali je tema politi─Źki obojena.

Zapravo, ┼żestok otpor prihvatanju migranata dolazi baš iz zemalja sa ubrzano opadaju─çom populacijom. U 2015, EU je pogodila izbegli─Źka kriza u kojoj je milion migranata došlo u zemlje bloka. Zemlje kao Gr─Źka i Italija - na glavnoj morskoj izbegli─Źkoj ruti - podnele su najve─çi teret.

Pokušaji EU da pravedno rasporedi migrante po celoj EU nisu uspeli. Od 160.000 planiranih izbeglica za razmeštaj, do avgusta 2017. to je uspelo samo u slu─Źaju 25.000 ljudi: Slova─Źka je primila 16 migranata, ─îeška 12, dok su Ma─Ĺarska i Poljska odbile da prime i jednog, što je izazavalo nove potrese unutar EU jer se po oceni Brisela, "neposlušne" zemlje ─Źlanice zapravo oglušuju o osnovna na─Źela na kojima je Unija nastala.

Me─Ĺutim, iako migracije umekšavaju demografski pad, nije verovatno da ─çe obrnuti trend. Primer je Nema─Źka u kojoj je prihvat migranata podigao broj stanovnika, ali istra┼żiva─Źi smatraju da ─Źak ni milion njih ne─çe pomo─çi da se izbegne prete─çi demografski pad u Nema─Źkoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE