Obrenovac, 24.05.2019

GDE ČUVAMO BLAGO?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 25.07.2018.
Srbija ima 1.400 zlatnih poluga, a svaka od njih teži oko 12 kg

Foto:Telegraf/Shutterstock
Skoro 20 tona zlata čuva Srbija na više mesta kod nas i u svetu i sa tolikom količinom rezervi zauzimamo prvo mesto u regionu. 

Narodna banka Srbije u svojim rezervama ima 19,83 tone zlata koje čini šest odsto ukupnih deviznih rezervi.

- Zlato se čuva u obliku zlatnih poluga (88,3 odsto), kovanog zlata (6,6 odsto), kao i zlata na računima Narodne banke Srbije u inostranstvu (5,1 odsto). Trenutno, Narodna banka Srbije raspolaže sa 1.400 poluga u zlatu - kažu u NBS.

U Srbiji se čuva čak 18,82 tone zlata i to u trezoru NBS, dok se ostatak čuva se na računu zlata koji se vodi kod međunarodne finansijske organizacije BIS u Bazelu.

- Trezori NBS zadovoljavaju najviše svetske građevinske standarde. Pristup njima je strogo kontrolisan i podrazumeva više nivoa fizičko-tehničke zaštite, što omogućava bezbedno odvijanje trezorskih poslova - kažu u NBS za Telegraf.

U posebnom trezoru se, osim zlata u obliku zlatnih poluga i kovanog zlata, čuvaju se i drugi plemeniti metali, kao što su srebro i platina. Narodna banka Srbije nije prodavala zlato više od jedne decenije, već je povećavala količine rezervi kupovinom zlata iz domaće proizvodnje.

Srbija je po količini zlata lider u regionu. Makedonske zlatne rezerve iznose 6,9 tona, Slovenija ima 3,2 tone, a Bosna i Hercegovina 3 tone. Hrvatska je, uz Norvešku, jedina zemlja u Evropi koja nema sopstvene zlatne rezerve.

Nema ih od 2001. godine, kad je Hrvatska narodna banka prodala 13,127 tona. Crna Gora sa zlatnim rezervama od 38.477 unci (1.090 kilograma) nije na spisku top 100 država.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE