Obrenovac, 04.07.2020

BONTON ZA DRŽAVNE SLUŽBENIKE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.02.2019.
Zaposleni će o ponašanju da uče iz ovakvog PRAVILNIKA

Foto:NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA
Svaki od 20.000 državnih službenika dobiće obrazac sa pravilima za ponašanje prema strankama, saradnicima, šefovima.

Ove nedelje stupili su novi propisi koji će za svakog službenika koji je zaposlen na republičkom nivou precizirati osnovna pravila ponašanja na radnom mestu.

Kako saznaje "Blic", Vlada je donela još jedan dokument koji uređuje rad državnih službenika. Novi akt pod nazivom "Uredba o određivanju kompetencija za rad državnih službenika" stupila je na snagu 4. februara i odnosi se na oko 20.000 ljudi iz republičkih institucija i republičkih organa.

- Svako radno mesto i svaki radnik imaće svoj obrazac sa naznačenim modelima ponašanja i znanja koja se od njega očekuju. Reč je o dokumentu koji vrlo precizno propisuje načine ponašanja i sposobnosti koje mora da ima svaki državni službenik. Propisane kompetencije i potrebne veštine biće prilagođene vrsti posla i različite za svako radno mesto. O njima će odlučivati rukovodilac odeljenja u saradnji sa jedinicom koja se bavi kadrovima u nadležnom organu - kaže izvor "Blica" iz Nemanjine 11 i dodaje da su od ove, najnovije uredbe izuzeti državni službenici na lokalnom nivou kojih takođe ima oko 20.000.

Praktično, za državne službenike na izvršilačkim mestima koja nisu rukovodeća zahtevaće se otvorenost, ljubaznost i strpljivost prema saradnicima. Oni moraju da budu i dobri slušaoci, da obraćaju pažnju i razumeju onoga ko im govori. S druge strane, ovaj državni službenik mora da bude jasan, elokventan i precizan kada objašnjava. Sve to treba da poseduje i jedan šalterski radnik koji radi sa građanima i na njihov zahtev izdaje i prima dokumenta iz različitih oblasti.

S druge strane, od rukovodilaca odeljenja se zahteva pristupačnost. Oni moraju da poštuje različitosti, da jasno i smireno saopštavaju i dobre i loše vesti, da ulažu napor da ublaže napetost saradnika, ali i da uspešno pregovaraju, podstiču tim na bolji rad i daju podršku.

Kako je "Blic" nedavno pisao, Vlada je prethodno donela uredbu za ocenjivanje državnih službenika koja će trajati tokom ove i 2020. Nakon toga, u 2021. rukovodioci će doneti pisanu ocenu za svakog zaposlenog, a oni koji se dobro pokažu mogu da računaju na povećanje zarade od 2.000 do 8.000 dinara mesečno.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE