Obrenovac, 15.12.2018

Raspored bogosluženja za Božić


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 05.01.2018.
Bogosluženja počinju i u novom hramu u Belom Polju...

Foto:lokalnenovine.rs
Sveštenstvo obrenovačkog hrama uputilo je poziv sugrađanima pravoslavne veroispovesti da zajedno u miru i molitvi proslave najradosniji hrišÄ‡anski praznik Božić – rođenje Isusa Hrista.

Sveta liturgija koja će označiti početak obeležavanja praznika služiće se 6. januara, na Badnji dan, od 7 sati i 30 minuta u crkvi u Obrenovcu.

„U 18 sati, tradicionalno se održava koncert malog dečijeg hora i pijukanje dece u crkvi. Nakon toga, u 22 sata će biti koncert velikog hora ovde u crkvi Svete Trojice, a od 23 sata osvećenje i paljenje badnjaka i vatromet kod stare crkve. Posle toga sledi ponoćna liturgija“, rekao je sveštenik Slobodan Ilić.

Prva bogosluženja u novom hramu u Belom Polju počinju na Badnji dan. Večernje sa petohlebnicom, pijukanje dece, osvećenje badnjaka i vatromet počinju u 19 sati i 30 minuta. I na dan Božića se sugrađani moći da prisustvuju liturgijama u obe crkve.

„Na sam dan Božića će biti prvo ponoćna liturgija u staroj crkvi, zatim ujutru od 8 sati kada će biti i tradicionalno lomljenje česnice. U novoj crkvi liturgija će početi isto u 8 sati sa lomljenjem česnice. Česnicu lomimo i u starom i u novom hramu . Na dan Presvete Bogorodice, drugi dan Božića, sveta liturgija će biti služena ovde u staroj crkvi u 8 sati, kao i u novoj crkvi. Na Svetog arhiđakona i mučenika Stefana biće služeno jutrenje i osvećenje žita u 7 sati u staroj crkvi, a u novoj crkvi u 7 i 30. Liturgije počinju u 8 u obe crkve. Želim da kažem da svi oni koji slave Svetog Stefana mogu doneti svoja žita i u novi hram u Belom Polju, tako da ćemo i tamo čitati molitvu osvećenja žita i rezanja kolača“.

Sveštenici obrenovačke crkve čestitali su sugrađanima predstojeći praznik i pozvali ih da dođu na sva bogosluženja, kako bi dane proveli u miru i molitvi.

„Kao sveštenik srpske crkve, želim da pozovem verni narod ovog grada i okoline da ove praznike provedu pre svega u miru, blagostanju i radosti, da dođu u svoju crkvu, da radost koju osete na bogosluženjima prenesu u svoje domove i da se svi sa radošÄ‡u pozdravljamo onim divnim pozdravom – Mir Božiji, Hristos se rodi! Isto tako, da svedemo naš život na onu programsku pesmu koju su anđeli pevali prilikom rođenja Gospodnjeg, a koja glasi: „Slava Bogu na visini i na zemlji mir, među ljudima dobra volja.“ Neka to bude i naša čestitka, naš poziv i naš apel našem narodu“, poručio je sveštenik Slobodan Ilić.

Božićne liturgije biće služene i u hramovima u obrenovačkim selima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE