Obrenovac, 19.01.2019

Boljke srpskog obrazovanja


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 13.03.2018.
Preopširno gradivo, zastarela oprema, deci ne daju da budu kreativna

Foto:V.Lali─ç,Petar Markovi─ç,Oliver Buni─ç


´╗┐

Roditeljima školaraca i predškolaca u Srbiji najviše smetaju zastarelost opreme i ocenjivanje, prevelike vrti─çke grupe i sputavanje kreativnosti dece.

Iako je osnovno obrazovanje ve─ç reformisano, roditelji, prema USAID-ovom istra┼żivanja, smatraju da su naše najve─çe boljke i dalje iste kao i pre 10–15 godina. To su: opširni nastavni planovi i programi (44 odsto njih), loše stanje i zastarelost opreme (29 odsto) i sistem ocenjivanja (27 odsto).

Primedbe roditelja su sasvim opravdane, mišljenje je Jasne Jankovi─ç, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika.

Prenatrpani gradivom

U─Źe programiranje, nemaju toalete

Ona podse─ça da su se pre 25 godina pade┼żi u─Źili tokom celog petog razreda, a sada se obra─Ĺuju samo mesec dana. Jankovi─çeva napominje da je dobra vest da ─çe petaci u─Źiti programiranje, ali da pojedine škole i dalje nemaju toalete i fiskulturne sale, a kamoli dovoljan broj ra─Źunara.

Posebna pri─Źa je sistem ocenjivanja jer, kako ka┼że naša sagovornica, nastavnici samostalno odlu─Źuju kako ─çe oceniti ─Ĺaka, što je nedopustivo. Jedinstven kriterijum ocenjivanja ne postoji na nivou dr┼żave, ─Źak ni u jednoj školi.

Roditelji ─Ĺaka u Srbiji svesni su problema u našem obrazovnom sistemu, ali je ipak najve─çi broj njih zadovoljan kvalitetom obrazovanja koje pru┼żaju predškolske ustanove i osnovne škole, zaklju─Źak je istra┼żivanja koje je prošle godine sproveo USAID u Srbiji, u saradnji s Evropskim pokretom Srbije i Centrom za evropske politike.

─îak 83 odsto ispitanika smatra da su naši vrti─çi kvalitetni i ne postoje zna─Źajnija odstupanja po regionima. Zadovoljstvo je gotovo istovetno kada je u pitanju obrazovanje dece u osnovnim školama (78 odsto zadovoljnih roditelja). U pore─Ĺenju s ostalim delovima Srbije, stanovnici Beograda imaju najmanje primedbi na kvalitet osnovnih škola.

Diskriminacija

Ovo istra┼żivanje je ukazalo na postojanje diskriminacije jer gra─Ĺani smatraju da deca koja imaju smetnje u razvoju, odnosno neki stepen invaliditeta, te┼że upisuju predškolske ustanove i osnovne škole.

Jankovi─çeva ka┼że da pokušaj uklju─Źivanja dece s posebnim potrebama u redovne osnovne škole nikome nije doneo boljitak.

- Ne znam šta je bio cilj inkluzije, ali znam da je propala. Prekopiran je model iz bogatijih zemalja u kojim je manje broj dece u odeljenju, a anga┼żovani su i pedagoški asistenti. Naša dr┼żava nema novca za ovakav na─Źin rada, a o─Źigledno je da nismo bili dosledni u sprovo─Ĺenju inkluzije jer na tome gotovo niko više ne radi - ka┼że predsednica unije.

Ljiljana Dragutinovi─ç, predsednica Udru┼żenja vaspita─Źa Beograda, podse─ça da deca iz osetljivih grupa, poput Roma i dece s posebnim potrebama, imaju prednost prilikom upisa u predškolske ustanove, ali da mnogi ne znaju za tu ─Źinjenicu.

- Svesni smo da u vrti─çima nema dovoljno dece iz osetljivih grupa, ali svi koji konkurišu moraju da dobiju mesto - napominje Dragutinovi─çeva.

Rezultati ovog istra┼żivanja su ukazali da gotovo dve tre─çine roditelja smatra da je najve─çi problem vrti─ça nedostatak prostora, loše stanje i zastarelost opreme, loš materijalni polo┼żaj zaposlenih i sputavanje kreativnosti kod dece.

U vrti─çima i do 40 dece u jednoj sobi

Kada su u pitanju prevelike vrti─çke grupe, one su najve─çe u Nišu, Beogradu i Kragujevcu, vaspita─Źi u nekim opštinama moraju da se izbore i sa 40 mališana u jednoj sobi.

- I pored tako velikog broja dece u jednoj grupi, lista ─Źekanja je poduga─Źka. Rasteretilo bi nas uvo─Ĺenje poludnevnog ili povremenog boravka u okviru kojeg bi deca mogla da budu i vrti─çu dva-tri dana nedeljno ili po nekoliko sati. U Švedskoj i Holandiji poludnevni boravak se organizuje u muzejima ili de─Źijim bibliotekama kako bi bili smanjeni troškovi. Roditeljima to zna─Źi, a deca su zbrinuta, socijalizuju se i u─Źe - ukazala je sagovornica.

Naime, rezultati ovog istra┼żivanja ukazali su da roditelji smatraju da su u vrti─çu najviše diskriminisana deca nezaposlenih roditelja (43 odsto), za koje naj─Źeš─çe nema mesta u vrti─çima, potom slede deca iz siromašnih porodica, deca sa smetnjama u razvoju i Romi.

Nije neophodna veza

Iako je u našem društvu usa─Ĺeno mišljenje da dete ne mo┼że biti upisano u vrti─ç bez li─Źnog poznanstva, ve─çina roditelja smatra da veze i neformalna pla─çanja nisu neophodni za upis dece u predškolsku ustanovu (57 odsto), odnosno osnovnu školu (67 odsto).

─îak 77 odsto njih odgovorilo je da nije koristilo li─Źno poznanstvo kako bi dete upisalo u školu, dok 62 odsto nije imalo vezu za upis u vrti─ç.

Zanimljivo je da znatno više roditelja u Vojvodini smatra da se privatna poznanstva nikada ne koriste za upis dece u predškolske ustanove u odnosu na druge regione.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE